ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Δεν είναι μόνο για να γλείφει ο Τύπος, είναι και για να ενοχλεί...


Λένε ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Έτσι λοιπόν και η κρίση που ακολούθησε την πανδημία του κορωνοϊού, γέννησε ευκαιρίες σε ουκ ολίγα αυταρχικά και καταπιεστικά καθεστώτα. Για να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους, δηλαδή, με την αρχαιότερη μέθοδο όλων:
Τη μπουζού!
Και τι σας νοιάζει εσάς τους δημοσιογράφους η φυλακή, θα μπορούσε εδώ να φωνάξει κάποιο πνεύμα ατίθασο, συμπληρώνοντας ότι οι λειτουργοί του Τύπου πάντοτε τα έχουν καλά με την εξουσία και πάντοτε της κάνουν πλάτες.
Πράγμα το οποίο συμβαίνει, ναι, συμβαίνει σε πολυάριθμες περιπτώσεις. Σε άλλες τόσες, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι τιμούν τη δεοντολογία. Και το πληρώνουν με «διακοπές» πίσω από τα κάγκελα, όπως δείχνουν τα νεώτερα στοιχεία απ’ όλη την υφήλιο.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ, για τους φίλους) , που μας λέει ότι φέτος 293 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν ανά την υφήλιο, από 280 που είχαν φιλοξενηθεί στη μπουζού το 2020. Έκτη χρονιά σερί που αυξάνεται ο αριθμός των φυλακισμένων και αυτό διόλου τυχαίο γεγονός δεν είναι. Δεν είναι μόνο για να γλείφει ο Τύπος, είναι και για να ενοχλεί…
Ποιες είναι, όμως, οι χώρες που φυλακίζουν δημοσιογράφους αβέρτα; Πρώτη, σύμφωνα με την CPJ, είναι η Κίνα και ακολουθούν η Μιανμάρ, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και η Λευκορωσία. Στον κατάλογο, φυσικά, περιλαμβάνεται και η Τουρκία, όπου ο διαρκώς εξοργισμένος Ταγίπ Ερντογάν έριξε στα σίδερα 18 δημοσιογράφους. Να μάθουν να του αντιμιλάνε του σουλτάνου…
Να σημειώσουμε επίσης ότι όπως λέει η CPJ 24 δημοσιογράφοι έχασαν φέτος τις ζωές τους επειδή προσπάθησαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και άλλων 18 οι θάνατοι ερευνώνται ακόμη, καθώς δεν έχουν διακριβωθεί τα αίτια.

Υ.Γ.:
Εκτός που μας χαρακτήρισε «χώρα αυξημένου κινδύνου» για τη δημοσιογραφία η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, σημείωσε ότι ανά τας Ευρώπας ήταν μεγάλος ο αριθμός των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκαν μέσα στο χρόνο σε διαδηλώσεις. Γι’ αυτό ήθελε να μας μαντρώσει ο Χρυσοχοΐδης βρε κουτά, για το καλό μας!