ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΜΜΕ και social media: Μεταξύ ελευθερίας έκφρασης και λογοκρισίας


* Οι Αυστραλοί το πήγαν ένα βήμα μπροστά. Είδαν ότι πέρυσι το Google κονόμησε στη χώρα τους γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από διαφημίσεις και το Facebook έβγαλε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ και αποφάσισαν να τους βάλουν χέρι.
Όχι υπέρ του κρατικού θησαυροφυλακίου, αλλά υπέρ των οργανισμών παραγωγής ειδησεογραφικού.. περιεχομένου (π.χ. εφημερίδες), που έβλεπαν την ύλη τους να σουλατσάρει στις οθόνες των δύο γιγάντων της κοινωνικής δικτύωσης και δεν παίρνανε δεκάρα ως αποζημίωση. Ε λοιπόν τώρα, με έναν καινούριο νόμο το Goggle και το Facebook είναι υποχρεωμένα να διαπραγματευτούν αποζημιώσεις με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Κι αν δεν βρουν άκρη, θα έρθει ανεξάρτητος διαπραγματευτής να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
* Δεν είναι καινούριο το στόρι, τρία χρόνια σέρνεται στους προθάλαμους της νομοθετικής εξουσίας και έχει εξαγριώσει το Google και το Facebook που αντιδρούν με κάθε δυνατό τρόπο. Παρά ταύτα κατάφερε να περάσει από τη Βουλή και τώρα το εξετάζει η Γερουσία της χώρας.
Και τα πράγματα θα είχαν πάρει το δρόμο τους, αν δεν έσκαγε μύτη ξαφνικά επίσημη διαμαρτυρία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας!
* Ότι δηλαδή η προτεινόμενη νομοθεσία είναι άνευ λόγου και αιτίας, ότι δεν διακρίνεται για την ισορροπία της, ότι θα οδηγήσει σε κακά ξεμπερδέματα εφόσον εφαρμοστεί. Χώρια που παραβιάζει την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, αρχίζουν πλέον τα δύσκολα για την αυστραλιανή κυβέρνηση. Γιατί το νομοσχέδιο δεν το υποστηρίζουν μόνο οι κοινοί θνητοί. Το υποστηρίζει και ο Ρούπερτ Μέρντοχ, απόλυτος κυρίαρχος των media στους Αντίποδες…
* Αν έχετε χρόνο αύριο το μεσημέρι, μία και τέταρτο, αφιερώστε τον στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ:
«ΜΜΕ και social media: Μεταξύ ελευθερίας έκφρασης και λογοκρισίας – Συζητώντας για τα όρια και τις απαγορεύσεις μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ».
Το πάνελ των Αναστασίας Βενέτη, Γιώργου Πλειού, Νίκου Γιαννόπουλου, Νίκου Σμυρναίου (παρέμβαση Έλενα Ψυλλάκου, συντονισμός από τον Βαγγέλη Βιτζηλαίο), υπόσχεται μια συζήτηση που θα αξίζει τον κόπο.

- από τη στήλη medioΠΙΛΑΦΟ του Χρήστου Ξανθάκη στο newpost.gr