ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

«Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ» στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Καταλονίας


Σε κινηματογραφικές αίθουσες της Βαρκελώνης και άλλων τριών πόλεων της Καταλονίας (Ζιρόνα, Σαν Φελίου δε Λιοβρεγάτ και Λέριδα) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ», συμμετέχοντας στο επίσημο πρόγραμμα του 1ου κινηματογραφικού φεστιβάλ.. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Καταλονίας (IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya), που θα διεξαχθεί από 11 έως και 14 Μαρτίου.
Όπως σημειώνουν ο διευθυντής του φεστιβάλ Jose Pietro και ο υπεύθυνος προγράμματος του φεστιβάλ, σκηνοθέτης και παραγωγός Oriol Porta, όλο και περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρούνται καθημερινά στον κόσμο, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος, ατόμων, κοινωνικών ομάδων αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος και προσθέτουν ότι οι πολίτες της Βαρκελώνης δεν μένουν σιωπηλοί, καταγγέλλουν τις αδικίες, γεγονός που καθιστά την πόλη ως έναν πόλο αλληλεγγύης στους αδύναμους.
Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» είναι η περιπλάνηση επτά χρόνων ενός εφήβου που ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού του από τη Συρία μέχρι τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας, ακολουθώντας το σιωπηλό ποτάμι των προσφύγων. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης που διερευνά τις πολλαπλές όψεις του προσφυγικού ζητήματος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.
Τα πρώτα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν την περίοδο 2012-2013 στη Συρία και συνεχίστηκαν για τα επόμενα επτά χρόνια σε 9 χώρες της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου συνελήφθηκαν από τις τοπικές αρχές και κατασχέθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, με τελευταία περίπτωση τη σύλληψη της οπερατέρ στην Αδριανούπολη από την τουρκική αστυνομία, τον Ιανουάριο του 2020.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2020 σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος και καθηγητής Alex Morel.
Επίσης, την ίδια περίοδο επιλέχθηκε για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα κινηματογραφικών φεστιβάλ σε ΗΠΑ και Νιγηρία.
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με βραβείο Grammy Θανάσης Αλατάς.
Εκτέλεση παραγωγής: Αναστάσιος Κατσάρης/BlackLight Productions.