ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Καταγγελία φοιτήτριας ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση - «Το λέγαμε χρόνια και δεν μας πίστευαν»


«Δεν περιμέναμε αυτό που θα ακολουθούσε. Έκανα μια ανάρτηση το Σάββατο και αυτό που ακολούθησε ήταν ανέλπιστα θετικό. Αποδείχτηκε ότι πράγματι αυτά που ισχυρίστηκα ευσταθούσαν και ευσταθούσαν για περίπου 20 χρόνια και από φοιτήτριες πριν από μας. Το γνωρίζαμε όταν μπαίναμε στη σχολή ως φήμη και πολλές από μας το βιώσαμε. Οι περισσότερες μαρτυρίες αφορούν τον.. συγκεκριμένο καθηγητή αλλά από υπόλοιπα σχόλια φανερώθηκαν άλλοι δύο που ναι μεν ήταν κοινό μυστικό αλλά σε μικρότερο βαθμό»
Η απόφοιτη του Ιστορικού - Αρχαιολογικού του ΑΠΘ που κατήγγειλε συνταξιούχο πλέον καθηγητή της σχολής για σεξουαλική παρενόχληση μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, τον Απόστολο Λυκεσά και τη Σταυρούλα Πουλημένη για την εμπειρία της αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε να καταγγείλει τότε το γεγονός.
«Η εμπειρία μου είναι τραυματική και δε μπορώ να τη διηγούμαι ξανά και ξανά αλλά όλες σχεδόν οι μαρτυρίες των γυναικών που βίωσαν κάτι τέτοιο μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε γυναίκα που το βιώνει αυτό το θυμάται με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες όσα χρόνια και αν περάσουν και είναι τραυματικό γιατί το ανασύρει ξανά και ξανά στη μνήμη» σημείωσε.
Σχετικά με τη δυσκολία να καταγγελθεί ένα τέτοιο γεγονός τότε στο πανεπιστήμιο δήλωσε «η δυσκολία είναι θεσμική αρχικά, δεν ξέρεις πού να απευθυνθείς. Τι να πεις, πόσα να πεις, πρέπει να τα πεις όλα, θα δώσεις ονόματα; Όταν είσαι φοιτήτρια 18, 19, 20 χρονών δεν έχεις πολλούς ανθρώπους να σε κατευθύνουν και να ξέρεις πού πας. Δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα μέσα στα πανεπιστήμια θεσμικό πλαίσιο ή αρμόδιο γραφείο. Τώρα δημιουργούνται τέτοια από πολύ ικανούς και από πιο καταρτισμένους ανθρώπους. Οι σπουδές φύλου τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αναπτύσσονται στην χώρα μας, στο εξωτερικό ήταν κάτι πολύ δεδομένο».
Σχολιάζοντας την αντίδραση του λέκτορα ο οποίος στο άκουσμα της καταγγελίας της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να την βοηθήσει γιατί «είμαι ένας απλός λέκτορας» είπε: «Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψετε, τον κατανόησα. Μπήκα στη θέση του γιατί γνώριζα πόσο αυστηρά ιεραρχημένη είναι η κοινωνία του πανεπιστημίου, επειδή ήταν σε χαμηλή βαθμίδα και ο λόγος του θα ήταν μικρότερος».
Χαρακτήρισε λιτή και περιεκτική την ανακοίνωση του τμήματος ευχαριστώντας για την ταχύτητα που αντέδρασε ενώ τόνισε πως «είναι θετικό ότι ο πρύτανης επικοινώνησε την ίδια μέρα του συμβάντος και με την “Παράλλαξη” και με εμάς και έστειλε το ζήτημα στην Εισαγγελία και περιμένουμε και από αυτή να πράξει τα δέοντα και να λειτουργήσει».
Σύμφωνα με την ίδια, οι απόφοιτες γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον καθηγητή επικοινωνούν μεταξύ τους. «Γνωρίζουμε ότι δε θα διωχθεί ποινικά γιατί έχει παραγραφεί, δεν μας ενδιαφέρει να διωχθεί αστικά να διεκδικήσουμε κάποια αποζημίωση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μαθευτεί και να μη μπορέσει να ισχυριστεί κανένας κακόβουλος ότι το κάνουμε για αυτό. Το κάνουμε για να δημοσιοποιηθεί και να έρθουν στην επιφάνεια και άλλες περιπτώσεις. Θέλουμε να δικαιωθούμε ηθικά ότι το λέγαμε χρόνια και δεν μας πιστεύανε». - πηγή: avgi.gr