ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων και μάντρωμα δημοσιογράφων


Tην πλέον κατάλληλη ημέρα – όταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί διατράνωσαν με δυναμικές κινητοποιήσεις την αντίθεσή τους στη ίδρυση πανεπιστημιακής.. αστυνομίας – επέλεξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να παρουσιάσει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων. Πρόκειται για το σχέδιο, με βάση το οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος περί συναθροίσεων που ψηφίστηκε παρά την έντονη κριτική και τις αντιδράσεις το περασμένο καλοκαίρι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο σχέδιο προβλέπει με αυθαίρετο τρόπο τον χαρακτηρισμό συγκεντρώσεων ως υψηλής επικινδυνότητας για την δημόσια ασφάλεια. Και αυτό σημαίνει δυνάμεις καταστολής, οδοφράγματα, drones και αποκλεισμούς δρόμους.

Αποκλεισμός δημοσιογράφων

Μάλιστα, στο σχέδιο αναφέρεται ότι θα υπάρχει και «οριοθετημένος χώρος» για τους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση της «Αυγής» αν αυτό αλλάζει το πού θα έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι του Τύπου, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να υποστηρίξει ότι αντίθετα, σκοπός είναι «σε δύσκολες στιγμές να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα».
Εν ολίγοις ο υπουργός του «νόμος και τάξη» δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να μαντρώνει τους δημοσιογράφους όταν υπάρχουν «δύσκολες στιγμές» - εννοεί όταν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές- περιορίζοντας το λειτούργημά τους και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.
Για να πείσει για τις καλές του προθέσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι το νέο modus operandi της αστυνομίας για τη διαχείριση των συναθροίσεων στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας. Προβλέπει δηλαδή την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης και θα υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση.
 Προτελευταία αντίδραση θα είναι η χρήση νερού, όπως είπε, από τα ειδικά οχήματα και τελευταία η χρήση χημικών. «Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων» είπε. Φαίνεται ότι στη Θεσσαλονίκη σήμερα, οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν είχαν πάρει ακόμη το μήνυμα Χρυσοχοΐδη.

Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων

Στις μεγάλες συγκεντρώσεις θα υπάρχουν, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, αστυνομικοί που θα έχουν ρόλο διαμεσολαβητή και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές έτσι ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να διακόπτεται τμηματικά.
Σε περίπτωση που σε μεγάλες συγκεντρώσεις παρεισφρύουν άτομα με σκοπό την πρόκληση των επεισοδίων άμεσα οι διοργανωτές θα ενημερώνονται από τους αστυνομικούς για ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας. Όπως υποστηρίζεται, θα καθορίζονται και οδοί διαφυγής των διαδηλωτών. Σε ειδικές περιπτώσεις θα πετούν drones πάνω από τις συγκεντρώσεις προκείμενου το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τις ομάδες αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια επανέλαβε ότι «η ομάδα αυτή θα είναι άοπλη από πλευράς πυροβόλων όπλων». 
-πηγή: avgi.gr