ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ελληνοτουρκικά: Απ’ το αυτί και στον διάλογο


Το 2021 σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηριστεί από την προσπάθεια νομιμοποίησης των τετελεσμένων που διαμόρφωσε η Άγκυρα το 2020. Ασφαλέστερος τρόπος για να συντελεστεί αυτή η νομιμοποίηση είναι το τραπέζι του διαλόγου προς το οποίο σπρώχνουν με κάθε τρόπο την ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι Αμερικανοί σύμμαχοι.
Η πειρατική πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και σε θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κρήτης, Καρπάθου, Κάσου, Ρόδου και Καστελλόριζου από τον Αύγουστο μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, με την έκδοση αλλεπάλληλων Navtex για τις έρευνες του «Oruc Reis» και των πολεμικών πλοίων που το συνόδευσαν, έχει δημιουργήσει τετελεσμένα.
Κατ’ αρχάς υπάρχουν τα δεδομένα των τουρκικών σεισμογραφικών ερευνών σε περιοχές (δυνάμει) ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι εν λόγω έρευνες, θα πρέπει να σημειωθεί, ολοκληρώθηκαν ανεμπόδιστα, καθότι τίποτε – ούτε οι ελληνικές διαμαρτυρίες ούτε οι «απειλές» για ευρωπαϊκές κυρώσεις – δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την εμφάνιση του «Oruc Reis» στα 6,5 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο ή το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.
Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που η Άγκυρα επισήμως έχει δηλώσει ότι οι έρευνες που είχε σχεδιάσει στην περιοχή ολοκληρώθηκαν, εταίροι και σύμμαχοι παροτρύνουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση για διάλογο που έρχεται από την Άγκυρα.
- από ρεπορτάζ του Δημήτρη Μηλάκα στο «Ποντίκι» (ολόκληρο ΕΔΩ) / σκίτσο «Ποντίκι»