ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

N. Σύψας: Του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε ασφαλείς

Mην έχουμε πάρα πολλές προσδοκίες από το εμβόλιο, λέει ο καθηγητής

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, τονίζοντας πώς αφού γίνει ο εμβολιασμός στο 70% του πληθυσμού θα μπορούμε να πάρουμε μια «ανάσα», σημείωσε επίσης πώς μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή θα ισχύουν τα μέτρα ατομικής.. προστασίας. Ο πρώτος στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
«Μακάρι να πετύχουμε νωρίτερα την ανοσία και να πετύχουμε την προσέλευση του κόσμου. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές», σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ρ/σ  ΘΕΜΑ 104.6. Τόνισε, πώς του χρόνου τέτοια εποχή αν έχουμε πετύχει την ασπίδα προστασίας τότε θα είναι πράγματι μια μεγάλη επιτυχία. Το πρότζεκτ του εμβολιασμού, συνέχισε, είναι τεράστιο και δεν πρέπει να έχουμε τρομακτικά πολλές προσδοκίες.
«Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχουν εμβολιαστεί 4-4.5 εκατομμύρια άνθρωποι για να είμαστε σε πιο ασφαλή νερά», είπε. Πρόσθεσε πως τότε μόνο δεν θα φοβόμαστε επιδημικό αιφνιδιασμό στα νοσοκομεία. Τόνισε ωστόσο, πως ακόμη δεν είναι γνωστό αν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιο ενώ υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός διαφυλάττει στο 95% προστασίας, ενώ υπάρχει ένα 5% για το οποίο πρέπει να προστατευτούμε.
Μιλώντας για τα σχολεία και το άνοιγμα τους, σχολίασε πώς κρατά στάσης αναμονής μέχρι να δει τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ομάδα των επιδημιολόγων αλλά και ο ΕΟΔΥ. Κατόπιν, θα γίνουν κάποιες εισηγήσεις στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας. «Η ασφάλεια είναι το πρώτο κριτήριο για να εισηγηθούμε το άνοιγμα των σχολείων», είπε χαρακτηριστικά. Είναι προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.