ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Οι τρεις υπουργοί που κρίνουν τον ανασχηματισμό


Ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» και τρία ονόματα υπουργών δίνουν το τελευταίο 24ωρο τροφή στην εσωκομματική αγωνία της ΝΔ και στα σενάρια για το πολιτικό στίγμα του ανασχηματισμού.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούν ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ανασχηματισμός έχει.. προεξοφληθεί ότι θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα ωστόσο με την «Καθημερινή» οι ανακοινώσεις είναι πλέον θέμα ημερών με απώτατο ορίζοντα τα Φώτα και την 6η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση νέα ανοίγματα στον κεντροαριστερό χώρο, αλλά στροφή στην παράταξη, με αξιοποίηση βουλευτών του κόμματος – επιλογή, που δείχνει σαφώς εκλογικό σχεδιασμό και ενισχύει την προοπτική για πρόωρες κάλπες είτε το φθινόπωρο, είτε ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού.
Στο πλαίσιο αυτό, δε, προβάλλονται προς υπουργοποίηση βουλευτές της ΝΔ όπως ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός, καθώς και οι τρεις διεθνολόγοι Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Αγγελος Συρίγος.(...)
Οι λιγότερο αγχωμένοι και οι πολιτικά νηφάλιοι της ΝΔ, επισημαίνουν ότι η ουσία του ανασχηματισμού θα κριθεί στην σχέση Μητσοτάκη-Σαμαρά και στις αλλαγές που θα γίνουν – ή δεν θα γίνουν – σε τρία συγκεκριμένα υπουργεία: τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Παιδείας.
Ως προς το πρώτο σκέλος μετά το φιάσκο του καλοκαιριού και την, ουσιαστική, ακύρωση του τότε ανασχηματισμού υπό την πίεση Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλά περιθώρια νέων πολιτικών υποχωρήσεων.
Όπως δεν έχει και λόγο να κάνει ανασχηματισμό «μόνο και μόνο για να κάψει τους ήδη… καμένους» κατά την χαρακτηριστική έκφραση γαλάζιου κοινοβουλευτικού – κοινώς, για να κόψει από την κυβέρνηση πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βρούτσης ή ο Χάρης Θεοχάρης και μισή ντουζίνα εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς.
Ή άλλως, και στο δια ταύτα, και η ουσία του ανασχηματισμού, αλλά και οι πολιτικές προθέσεις Μητσοτάκη, θα κριθούν από το εάν θα μετακινηθούν από τα υπουργεία τους ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Νίκη Κεραμέως και ο Αδωνις Γεωργιάδης.
- από κείμενο της Μαρίνας Αλεξανδρή στο tvxs