ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Πρωτοφανής εισβολή της αστυνομίας στη φοιτητική εστία Ζωγράφου

Χριστουγεννιάτικη επίδειξη δύναμης από την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και άνευ προηγουμένου εισβολή δυνάμεων στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου στην οδό Ούλοφ Πάλμε. Όλα αυτά μετά από φοιτητικές κινητοποιήσεις που είχαν προηγηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι.
Σύμφωνα με καταγγελίες.. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αστυνομικοί εισέβαλαν μέσα στις εστίες, κυκλοφορούν στους διαδρόμους και έχουν εγκλωβίσει φοιτητές στα δωμάτιά τους και δεν τους αφήνουν να βγουν έξω.
Το περιστατικό είναι πρωτοφανές, καθώς ποτέ ξανά η αστυνομία δεν έχει μπει σε φοιτητική εστία Πανεπιστημίου.
Όλα συνέβησαν περίπου στις 7 το πρωί όταν μέσα στις εστίες εισέβαλε πολυμελής ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. με στελέχη των ΥΜΕΤ, των ΜΑΤ, των ΕΚΑΜ, της σήμανσης ακόμη και της δίωξης ναρκωτικών.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν οι αστυνομικοί παραβίασαν μέχρι και δωμάτια εστιακών, σπάζοντας πόρτες, ενώ προξένησαν φθορές και στον χώρο των πολιτιστικών ομάδων, όπου έσπασαν την πόρτα και πήραν έναν φορητό υπολογιστή και έναν σκληρό δίσκο.
Οι αστυνομικοί έχουν προσαγάγει έξι άτομα τα οποία διέμεναν εντός των εστιών, καθώς είχαν κάνει κατάληψη σε χώρους που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες.
Πρόσχημα φέρεται να είναι το γεγονός ότι κάποια δωμάτια φέρονται να είναι υπό κατάληψη, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν και έρευνες για ναρκωτικά.


Άλλες καταγγελίες στα social media αναφέρουν ότι από το drone της ΕΛ.ΑΣ. έπαιζε ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο διέταζε τους φοιτητές να μείνουν στα δωμάτιά τους και να μην βιντεοσκοπούν το περιστατικό ή να τραβούν φωτογραφίες.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα των εστιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο, έπειτα από κινητοποίηση διαμαρτυρίας των φοιτητών και καταγγελίες ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου είχε διακόψει τη σίτιση προκειμένου να εκβιάσει τη λήξη των κινητοποιήσεων.
Μετά από τις κινητοποιήσεις, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ είχε υποσχεθεί να επανεξετάσει το ζήτημα διαμονής για τους εστιακούς φοιτητές των οποίων οι σπουδές ολοκληρώνονται το επόμενο εξάμηνο.
(Διαβάστε το σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»: Παράταση... αγωνίας στις φοιτητικές εστίες)
Από την πλευρά τους αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η επιχείρηση γίνεται έπειτα από πληροφορίες για ναρκωτικά εντός του χώρου των εστιών.
Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν, πάντως, δείχνει βιαστική και ότι μάλλον γράφτηκε «στο πόδι» έπειτα από τη μεγάλη έκταση που πήρε το περιστατικό «Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με συμμετοχή υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών, Εγκλημάτων κατά Ιδιοτησίας, Κρατικής Ασφάλειας, κλπ και παρουσία εισαγγελικών αρχών. Μετά το πέρας της επιχείρησης θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση».
- πηγή: efsyn.gr