ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Κατακραυγή και εκτός συνόρων για τους κυβερνητικούς που εμβολιάστηκαν πριν από τους γιατρούς

Δυσφορία στην κοινή γνώμη και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε ο αυξημένος αριθμός των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων που εμβολιάστηκαν κατά παρέκκλιση στη διάρκεια του πρώτου τριημέρου από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» χωρίς να ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει.. λίστα 49 προσώπων και τελικά έφτασαν τους 126 οι αξιωματούχοι που, άγνωστο με πια κριτήρια, θεωρήθηκαν «πρόσωπα πρώτης γραμμής».
Το «προσπέρασμα» των υγειονομικών από τα κυβερνητικά στελέχη έγινε είδηση και στα διεθνή ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα το  Politico σε θέμα του με τίτλο «Αντιδράσεις μετά την λήψη του εμβολίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους πριν τους γιατρούς» αναφέρεται στην σκληρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιλογή της περισσότερα από 100 κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και άλλοι, όχι απλώς να περιληφθούν στην πρώτη φάση εμβολιασμού αλλά κυρίως να είναι από τους απολύτως πρώτους που έκαναν το εμβόλιο, ακόμη και «αντικαθιστώντας» γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη καθημερινά στην πρώτη γραμμή στα ίδια κεντρικά νοσοκομεία όπου γίνεται ο εμβολιασμός.
Το άρθρο παραθέτει τόσο την καταγγελία του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνου Παπανικολάου, που χαρακτηρίζει «ντροπή» την με άνωθεν εντολή αντικατάσταση στις λίστες δεκάδων υγειονομικών από υπουργούς στο «Σωτηρία», όσο και τα περί «λάθους στον προγραμματισμό» που διατυπώθηκαν από τον διοικητή του νοσοκομείου Σωκρ. Μητσιάδη. Επίσης,παραθέτει την θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα ότι πέραν της συμβολικής κίνησης-μήνυμα στους πολίτες με τον εμβολιασμό της Προέδρου και των πολιτικών αρχηγών, οι «ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι».
Ακόμη περισσότερο, την ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Ηλία Μόσιαλου: «Δεν μου αρέσει να βλέπω νεαρά άτομα να εμβολιάζονται, ασχέτως του πόσο υψηλές θέσεις κατέχουν στην κυβέρνηση ή την επιστημονική κοινότητα ... Πρέπει να δώσουμε τα εμβόλια στις ευπαθείς ομάδες, που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν αν νοσήσουν».
Σήμερα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός , μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104.6, παραδέχθηκε ότι αστοχίες θα γίνονται καθημερινά, όσον αφορά τον εμβολιασμό. Όπως είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αστοχίες οι οποίες όμως όπως υπογράμμισε θα διορθώνονται άμεσα.