ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Επιστημονικές αβεβαιότητες χωρίς κριτική;

Τα σχολεία, ο κ. Τσιόδρας και η κ. Λινού…

Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει αναλάβει πολλές ακαδημαϊκές θέσεις μεγάλης διάρκειας και έχει..
διδάξει Επιδημιολογία, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Από το 2004 είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτά, ως προς το βιογραφικό της κ. Λινού. Η οποία είναι “τόσο Harvard”, όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Με μια ενδιαφέρουσα πρόσθετη επισήμανση. Υπήρξε και καθηγήτρια του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας.
Ως εκ τούτων, γνωρίζει τα περί “επιστημονικής αβεβαιότητας” το ίδιο καλά με τον πρώην φοιτητή της και τώρα συνάδελφό της.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας “έσπασε” για λίγο το ήρεμο ύφος των προηγούμενων ανακοινώσεών του λέγοντας:
«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;»
Είναι σαφές πως τον τάραξε η πρώτη κριτική που δέχθηκε μετά από περίπου δύο μήνες απόλυτης αναγνώρισης και μηδενικής αμφισβήτησης. Τον ενόχλησε, πιθανότατα, η ήπια κριτική που δέχθηκε σχετικά με όσα έλεγε παλαιότερα για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, για το εάν τα παιδιά νοσού ή μεταδίδουν τον ιό, τα τα τεστ που έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνονται.
Είναι σαφές πως η κριτική εάν ήταν σκληρή θα ήταν και άδικη. Δεν ήταν, όμως, σκληρή. Χρωστάμε πολλά στην ενημέρωση που παρείχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στην επιστημονική του επάρκεια και στην καθοδήγηση που παρείχε στους θεσμούς και τις υπηρεσίες της Πολιτείας. Ήταν, αναμφίβολα, το πρόσωπο της πανδημίας, μια “συντροφική” φιγούρα στις δύσκολες μέρες και ώρες του εγκλεισμού.
Αυτό, όμως, δεν του αποδίδει το χαρακτηριστικό του “αλάθητου”, όπως και ο ίδιος, άλλωστε, ομολόγησε.
Η καθηγήτριά του Αθηνά Λινού εξέφρασε, ίσως, την σοβαρότερη και πιο εμπεριστατωμένη αμφισβήτηση των επιχειρημάτων του εθνικού μας επιδημιολόγου σχετικά με την λειτουργία των σχολείων.
- από άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου στο libre.gr (ολόκληρο ΕΔΩ)