ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

«Ελευθερία ανάπηρη...»

του Παντελή Μπουκάλα

Χρησιμοποιούν άραγε την πανδημία διάφορες βουλιμικές κυβερνήσεις για να κραταιώσουν την εξουσία τους περιστέλλοντας ελευθερίες; Ναι, απάντησαν προ μηνός οι οκτώ μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις στον χώρο των ΜΜΕ. Με επιστολή τους στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ενωση Ευρωπαίων..
Δημοσιογράφων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κ.ά. αξίωσαν να προστατευτεί η ελεύθερη ροή πληροφοριών και να διασφαλιστεί η ελευθερία των ΜΜΕ. Οι οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι σε έκτακτες συνθήκες επιβάλλονται έκτακτα μέτρα, τονίζουν όμως ότι πρέπει να είναι αναλογικά και με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι πολλές κυβερνήσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε αξιωματούχους, μειώνοντας τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων σε συνεντεύξεις Τύπου.
Τέτοια οιονεί συνέντευξη Τύπου έχουμε κι εδώ, κάθε απόγευμα, και πλέον τίποτε δεν δικαιολογεί την παράτασή της. Οι κατεψυγμένες δημοσιογραφικές ερωτήσεις έχουν το πρόδηλο μειονέκτημα να επαναλαμβάνονται μονότονα, επανερχόμενες σε ζητήματα για τα οποία έχει ήδη δοθεί απάντηση. Επιπλέον, με απόντες τους δημοσιογράφους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για ένα ριμπάουντ που θα πιέσει τους ερωτώμενους να αποκριθούν επί της ουσίας, στις περιπτώσεις που η πρώτη τους απάντηση είναι τυπικά «πολιτική», γενικόλογα ανέξοδη δηλαδή. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Υγείας επί ενάμιση μήνα κατάφερε να μη συλλαβίσει ποτέ με τη σαφήνεια της ευθύνης τις λέξεις «μόνιμες προσλήψεις γιατρών» ή «πληρωμή υπερωριών».
Αυτά βέβαια είναι νωπά και δεν εξηγούν το γεγονός ότι, στον κατάλογο που δημοσίευσαν προ ημερών οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατατάσσεται 65η ανάμεσα στις 180 χώρες που αξιολογούνται ως προς τις επιδόσεις τους στο άθλημα «ελευθερία του Τύπου», με κριτήρια τον πλουραλισμό, την ποιότητα του νομοθετικού πλαισίου και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Στην Ε.Ε. υπερτερούμε μόνο έναντι της Μάλτας (81η), της Ουγγαρίας (89η) και της Βουλγαρίας (111η)...
Και πέρυσι 65η ήταν η χώρα μας, έχοντας όμως υποβιβαστεί κατά εννιά θέσεις σε σύγκριση με το 2018. Η κυριότερη αιτία, κατά τους βαθμολογητές, η μετεκλογική υπαγωγή της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου απευθείας στον πρωθυπουργό. Αλλο είναι πάντως το πιο δυσοίωνο γνώρισμα της χώρας:
Η ιδιωτική τηλοψία της είναι μονοφωνικότερη και από την κρατική.

- το κείμενο του Π. Μπουκάλα είναι από την «Καθημερινή» (05.5.2020)