ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Τα καλύτερά μας χρόνια στην ΕΡΤ

Τέλη δεκαετίας του ’60: η τηλεόραση εισβάλει δυναμικά στη ζωή μας – ή για να ακριβολογούμε- στο σαλόνι μας. Γύρω από αυτήν μαζεύονται κάθε απόγευμα οι οικογένειες και οι παρέες σε μια Ελλάδα που ζει σε καθεστώς δικτατορίας, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δεν ξέρει ακόμη πότε θα έρθει αυτό. Εποχές δύσκολες, αλλά και γεμάτες ελπίδα. Εντέλει όμως και εποχές που..
οι μεγαλύτεροι θυμούνται πια με νοσταλγία -τα καλύτερά μας χρόνια είναι πάντα αυτά της νιότης μας, το καταλαβαίνουμε όσο μεγαλώνουμε.
Σε αυτά «Τα καλύτερά μας χρόνια» θα μας γυρίσει η σειρά της Όλγας Μαλέα, που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν.
Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι, ο οκτάχρονος Άγγελος, ο μικρότερος γιος μιας πενταμελούς οικογένειας, -εξαμελούς μαζί με τη δαιμόνια γιαγιά Ερμιώνη. Της οικογένειας Αντωνοπούλου, που έχει μετακομίσει στην Αθήνα από την Μεσσηνία για να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο.
Η ολοκαίνουργια ασπρόμαυρη τηλεόραση φτάνει στο σπίτι των Αγγελόπουλων τον Ιούλιο του 1969, στα όγδοα γενέθλια του Άγγελου που θα γιορτάσει στο πρώτο επεισόδιο. Πού να ήξερε τότε ότι τα μετέπειτα χρόνια θα επιτελούσε το ύψιστο χρέος κάθε πιτσιρικά της εποχής: να είναι το… τηλεκοντρόλ της οικογένειας, στην αρχή ανοίγοντας και κλείνοντάς την, και ύστερα από λίγα χρόνια αλλάζοντας τα – δύο μόνο – κανάλια που υπήρχαν σύμφωνα με τις επιθυμίες των μεγάλων.
Με τη φωνή του Άγγελου δεν θα περιπλανηθούμε βέβαια μόνον στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, δηλαδή της ΕΡΤ, αλλά θα παρακολουθούμε κάθε βράδυ πώς τελικά εξελίχθηκε η ελληνική οικογένεια στην πορεία του χρόνου. Από τη δικτατορία στη Μεταπολίτευση, και μετά στη δεκαετία του ’80. Μέσα από τα μάτια του Άγγελου, που και εκείνος βέβαια θα μεγαλώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα, θα βλέπουμε με χιούμορ και νοσταλγία τις ζωές τριών γενεών Ελλήνων.
Τα οικογενειακά τραπέζια στα οποία ήταν έγκλημα να αργήσεις. Τα παιχνίδια στις αλάνες, τον πετροπόλεμο, τις γκαζές, τα «Σεραφίνο» από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Τη σεξουαλική επανάσταση με την 19χρονη Ελπίδα, την αδελφή του Άγγελου να είναι η πρώτη που αποτολμά να βάλει μπικίνι. Τον 17χρονο αδερφό τους Αντώνη, που μπήκε στην Νομική και φέρνει κάθε βράδυ στο σπίτι τα νέα για τους «κόκκινους, τους χωροφύλακες, τους χαφιέδες». Αλλά και τα μικρά όνειρα που είχε τότε κάθε ελληνική οικογένεια και ήταν ικανά να μας αλλάξουν τη ζωή. Όπως το να αποκτήσουμε μετά την τηλεόραση και πλυντήριο…
Τα «Καλύτερά μας χρόνια» θα μας ξυπνήσουν πάνω από όλα μνήμες για το πόσο εντυπωσιακά άλλαξε η Ελλάδα και πώς άλλαξαν τελικά στην πορεία των ετών οι συνήθειές μας, οι σχέσεις μας, η καθημερινότητά μας, ακόμη και η γλώσσα μας.
Μέσα από το σενάριο του Νίκου Απειρανθείτη και της Κατερίνας Μπέη, τα σκηνικά του Δημήτρη Κατσίκη, με τον Ηλία Μελέτη και την Κατερίνα Παπουτσάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους –ναι, αυτοί θα είναι οι γονείς του μικρού Άγγελου- θα μεταφερθούμε σε μια εποχή που θα φανεί οικεία ακόμη και στους νεότερους, με την ΕΡΤ να καταγράφει, όπως και τότε, την ιστορία της χώρας μας και, τελικά, την ιστορία της ίδιας της ζωής μας.
Τη σειρά, που φιλοδοξεί να γίνει η νέα τηλεοπτική συνήθεια των Ελλήνων από το φθινόπωρο, θα επιμεληθεί η Tanweer, η εταιρεία που υπέγραψε και την τεράστια φετινή κινηματογραφική επιτυχία «Ευτυχία».