ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Τετραγωνίζοντας τα κυκλώματα

του Παντελή Μπουκάλα

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, πριν από τον Εκσυγχρονισμό και την Επανίδρυση του Κράτους, τα πράγματα διατηρούσαν την αρχαϊκότητά τους. Ιδού λ.χ. μια περιγραφή από την εποχή εκείνη, όταν το άυλο χρήμα δεν ήταν του συρμού, τα νησιά Κέιμαν δεν ήταν ακόμα τμήμα του ελληνικού αρχιπελάγους, το δε e-banking..
ακουγόταν σαν κινέζικο, αν ακουγόταν: «Υπήρχε ένα τσουβάλι με χαρτονομίσματα. Για την ακρίβεια, ήταν μια μαύρη νάιλον σακούλα, σαν αυτές που βάζουν τα σκουπίδια. Ηταν γεμάτη πεντοχίλιαρα. Από εκεί έπαιρναν χρήματα και τα μοίραζαν».
Οχι. Δεν είναι περικοπή από σκανδαλοθηρικό περιοδικό των καιρών εκείνων ούτε απόσπασμα αστυνομικού μυθιστορήματος. Είναι μια παράγραφος από το πρακτικό που συντάχθηκε στις 10.3.1994 στο ιδιαίτερο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού τότε, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ και μέλη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ενωσης (αντλώ τη φράση από δημοσίευμα του Ιού της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», το 2009).
Αυτά για τη σακούλα δεν τα είπε κάποιος δημοσιογράφος. Τα είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην περίοδο που ο κ. Αντώνης Σαμαράς ηγούνταν του υπουργείου Εξωτερικών. Φυσικά ο κ. Σαμαράς στη δική του συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ χαρακτήρισε ψεύδη τα λεγόμενα Μητσοτάκη. Εκτοτε τα υπέρ πατρίδος μυστικά κονδύλια έγιναν κάτι σαν θρύλος.
Ισως επειδή τα σχετικά παραστατικά δεν βρέθηκαν ποτέ.
Τότε, η δικαιολογία για τα μυστικά κονδύλια ήταν οι αναταράξεις στα Βαλκάνια. Τώρα, διά στόματος του κ. Νότη Μηταράκη, είναι «τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, τα κυκλώματα μέσα στις δομές και τα κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις». Πώς τετραγωνίζουμε λοιπόν τα κυκλώματα; Πώς τα στριμώχνουμε; Μα με την πατέντα ΕΜΚ: Εθνικά Μυστικά Κονδύλια. Με τη συμβολή ειδικής επιτροπής, διορισμένης από τον υπουργό, όπως και το ’90. Με παραστατικά που θα καταστρέφονται δύο φορές τον χρόνο. Και με πρόνοια για κολασμό των υπαλλήλων που θα ξεχάσουν το χαρτοφαγικό χρέος τους.
Λαμπρή τω όντι η θεσμοθέτηση καταστροφής δημοσίων εγγράφων προς κάλυψη ιχνών, για να μην τα βρουν οι ιχνηλάτες του μέλλοντος. Εξηγεί και την ανάγκη του κ. Μηταράκη να προσλάβει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεκάδες μετακλητούς: Κάθε πρωί ο Α΄ θα θυμίζει στον Β΄ να πει στον Γ΄ πως ο Δ΄ οφείλει να θυμίσει στον Ε΄ ότι ο Ζ΄ πρέπει να καταστρέψει τα εγγραφάκια, με την επίβλεψη του Η΄. Καφέδες θα φέρνει ο Θ΄. Θα τους κερνάει ο προϊστάμενος Ι΄.

- το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα είναι από την «Καθημερινή» (07.5.2020)