ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Μόσιαλος για συνωστισμό σε πλατείες: Ας μην ανησυχήσουμε πάρα πολύ...

...και ας κατανοήσουμε ότι ο κόσμος ήθελε να βγει έξω

«Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε για την ασφάλεια των πρώτων εμβολίων, και μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε ασφαλείς ενδείξεις αν λειτουργούν», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ..
κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό επισήμανε ότι αν πετύχουν τα πρώτα πέντε που είναι σε εξέλιξη θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τέλους της χρονιάς, αλλιώς θα περιμένουμε το νέο κύμα εμβολίων στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Για το φαινόμενο της συγκέντρωσης κόσμου και του συνωστισμού, όπως στην Αγία Παρασκευή (δείτε ΕΔΩ), ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι «αρχικά να δείξουμε μία κατανόηση γιατί ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα τόσες εβδομάδες και γενικά θα μπορούσε να περιμένει κανείς ότι θα υπήρχε μία τέτοια αντίδραση. Δεν θα με προβλημάτιζε πάρα πολύ αυτό αν ήταν μία αρχική αντίδραση λίγων ημερών γιατί η επικινδυνότητα της νόσου στην Ελλάδα πλέον είναι πολύ χαμηλή. Ας μην ανησυχήσουμε λοιπόν πάρα πολύ για αυτό και ας κατανοήσουμε ότι ο κόσμος ήθελε να βγει έξω. Όταν είσαι κλεισμένος μέσα 40-50 ημέρες δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα» τόνισε.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «σοβαρές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά περνούν τη νόσο πολύ πιο ήπια από τους ενήλικες. Η επιστημονική κοινότητα πάντως είναι διχασμένη για το αν τα παιδιά μεταδίδουν περισσότερο ή λιγότερο τη νόσο. Για το άνοιγμα των δημοτικών θα έλεγα να περιμένουμε. Όπως κάνει άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση».
Τέλος, σε σχέση με την εστίαση, ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι αν γίνουν πρόωρες κινήσεις μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και να πάμε ακόμα πιο πίσω τις ημερομηνίες ανοίγματος των καταστημάτων.
«Έχει νόημα να περιμένουμε λίγο παραπάνω. Μήπως και η νόσος γίνει εποχική; Αν δεν διασφαλίσουμε απολυτή ασφάλεια σκεφτείτε πώς θα αντιδράσει και ο πελάτης», εξήγησε. -πηγή: topontiki