ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

«Η κυβέρνηση χειραγωγεί τα ΜΜΕ και επιβάλλει “πλήρη σιωπή”»

Για σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των «ενισχύσεων προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση με την παράλληλη "μονοφωνική" προβολή της επικαιρότητας από τα Μέσα που εισπράττουν τη «μερίδα του λέοντος» αυτών των «ενισχύσεων» έκανε λόγο ο βουλευτής του..
ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα σε ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου προσήλθε, μετά από αίτημα Βούτση, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιος Κουτρομάνος για να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής, ο τέως πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε τα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας σε σχέση με την ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινής γνώμης στην περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού.
«Επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο καίριο ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και ένα μήνα για τη διάθεση της «ενίσχυσης» των ΜΜΕ. Είναι σαφές ότι σε πολλά Μέσα δεν έχουν δοθεί και δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα ενώ άλλα Μέσα θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος» τόνισε ο Ν. Βούτσης κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των “ενισχύσεων” προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα από την κυβέρνηση.
Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση χειραγωγώντας τα Μέσα Ενημέρωσης επιβάλλει «πλήρη σιωπή» με αποτέλεσμα να μην ακούγεται η φωνή  κοινωνικών ομάδων και πολιτικών φορέων και απλώς να “προωθείται” μια παρέλαση μηνυμάτων, διαγγελμάτων και απόψεων που προέρχονται μόνο από κυβερνητικά στελέχη.     
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας Βούτση:
  • Ανοχύρωτη η κοινωνία και η πολιτική δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις μπροστά στα φαινόμενα συνεχούς κυβερνητικής χειραγώγησης των ΜΜΕ και στη μη δέσμευσή τους στην εφαρμογή των συνταγματικών εγγυήσεων για την ενημέρωση και τον πλουραλισμό.
  • Σκανδαλώδης και αδιαφανής η διάθεση των «ενισχύσεων» προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα από την κυβέρνηση.
  • Ευθεία και συνεχής παραβίαση των κανόνων και του Συντάγματος η κυβερνητική ποδηγέτηση της Ενημέρωσης που επιβάλλει «πλήρη σιωπή» και απαράδεκτη «μονοφωνική» προβολή των Ειδήσεων στο όνομα της προσπάθειας χειραγώγησης των Μέσων.
  • Έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας κατά την κρίσιμη διάσταση του πολιτικού πλουραλισμού σε σχέση με την Ενημέρωση και την πληροφόρηση της κοινωνίας.
  • Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Γίνεται μία παρέλαση υπουργών χωρίς μάλιστα να υπάρχουν δημοσιογράφοι για να υποβάλλουν ερωτήσεις. Γίνεται μία παρέλαση μηνυμάτων, διαγγελμάτων και από εκεί και ύστερα δεν υπάρχει καμία κάλυψη, καμία μνεία, καμία συζήτηση στα Μέσα για να ακουστεί η φωνή όσων «υφίστανται» ή είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι σκάνδαλο.
  • Επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο καίριο ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και ένα μήνα για τη διάθεση της «ενίσχυσης» των ΜΜΕ. Είναι σαφές ότι σε πολλά Μέσα δεν έχουν δοθεί και δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα ενώ άλλα Μέσα θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος.