ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Προς οριζόντια μείωση μισθών με κυβερνητική επιλογή

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία οριζόντια μείωση μισθών με κυβερνητική επιλογή», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” συμπληρώνοντας: «Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας παρατείνεται και το νέο σχήμα εκ περιτροπής εργασίας που θεσμοθέτησε ο κ. Βρούτσης καθίσταται μόνιμο και γενικεύεται,..
πράγμα που σημαίνει μισή εργασία με το 50% του μισθού».
«Η ΝΔ έχει κάνει από την αρχή μία πολύ συνειδητή επιλογή: να αλλάξει την ποιότητα των σχέσεων εργασίας ενισχύοντας την εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Αντί να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται για να διατηρήσουν τις σχέσεις εργασίας όπως ήταν πριν από την κρίση, δίνει κίνητρο για εκ περιτροπής εργασία. Αυτό οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών. Μάλιστα, χωρίς καν προστασία για τον κατώτατο μισθό, θα μιλάμε για θεσμοθέτηση ενός νέου υποκατώτατου μισθού», υπογράμμισε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, ακόμα, ότι «με απόφαση του υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές στο καθεστώς εργασίας (αναστολές, εκ περιτροπής, ωράρια), παρά μόνο εκ των υστέρων στο τέλος του μήνα. Αλλά η εκ των υστέρων δήλωση δεν είναι δήλωση, γιατί δεν επιτρέπει τον έλεγχο. Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μία γκρίζα ζώνη στην αγορά, όπου στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποιος δουλεύει σε μία επιχείρηση, για πόσο δουλεύει και για πόσα λεφτά».
Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή δεν είχαν δέσμευση να διατηρήσουν το προσωπικό τους μετά το τέλος του λοκ-ντάουν, ενώ δεν υπήρξε ούτε πραγματική οικονομική στήριξή τους με “ζεστό” χρήμα».
Για τις συστάσεις του ΣΕΒ περί μονιμοποίησης των μέτρων της κυβέρνησης τόνισε ότι «η αντίληψη του ΣΕΒ είναι αποτυπωμένη στην κυβερνητική πολιτική. Τα όσα εκφράζει ο ΣΕΒ πάρα πολύ γρήγορα γίνονται κυβερνητικά μέτρα. Η συνταγή της κυβέρνησης και του ΣΕΒ μοιάζει πάρα πολύ με τη συνταγή της περιόδου 2012 – 2014. Αυτά τα σχήματα οδήγησαν σε έκρηξη της ανεργίας και στη γενιά των εργαζόμενων φτωχών». Η ΝΔ, πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου, «θεωρεί τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων τροχοπέδη για την ανάπτυξη, πιστεύει ότι αν συμπιεστούν η εργασία και οι μισθοί θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αυτές οι συνταγές είναι ανεδαφικές και αποτυχημένες».