ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Πατρίς, θρησκεία... και τύφλα να ’χει η Παιδεία

σκίτσο του Πέτρου Ζερβού / ΕφΣυν


Η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε ξαφνικά στο κόμμα της Ν.Δ. και γρήγορα έφτασε στην κορυφή. Πολιτεύτηκε το 2015, μέσα σε έναν χρόνο έγινε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος και τομεάρχης Παιδείας, ενώ το 2019 έγινε υπουργός. Πολύ γρήγορη διαδρομή για μια πολύ νέα γυναίκα, χωρίς συνδικαλιστικό παρελθόν, χωρίς κομματικό διαβατήριο και με πολλούς εσωκομματικούς ανταγωνιστές. Οι άριστες πανεπιστημιακές σπουδές της έγιναν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό (Paris II και Harvard), ενώ πριν από το 2015 ουδεμία επίσημη σχέση με την πολιτική είχε.
Εκείνη λέει ότι την «ανακάλυψε» ο Αντώνης Σαμαράς, ακούγοντάς την σε μια ομιλία της. Μάλιστα, όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά τιμά σε κάθε ευκαιρία την καλή της..
σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, βρέθηκε στο πλευρό του σε εκδήλωση κοπής πίτας στη Νομαρχιακή Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Στην ομιλία της ευχαρίστησε θερμά τον «άνθρωπο που την έβαλε στην πολιτική» και που συνεχίζει να τη συμβουλεύει. Ακόμη καλύτερη, όμως, είναι η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Σαμαράς την ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2015, ο πρωθυπουργός την έκανε υπουργό.
Βέβαια, πολλοί λένε πως η κ. Κεραμέως δεν φύτρωσε. Θεωρείται καταλυτική η ύπαρξη του πατέρα, του γνωστού ακαδημαϊκού και νομικού διεθνούς κύρους, Κωνσταντίνου Κεραμέως. Ενας από τους διαπρεπέστερους καθηγητές Δικονομικού δικαίου, του οποίου τα συγγράμματα ακόμα διδάσκονται, και από τους νομικούς που είχαν λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα διεθνώς. Από το 1965, δε, λειτουργούσε δικηγορικό γραφείο σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.
- από ρεπορτάζ της Αννας Ανδριτσάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολοκληρο ΕΔΩ)