ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρες ραδιοφώνου στην καταπολέμηση των καρτέλ

Σε ραδιοφωνική συχνότητα… κινείται το νομοσχέδιο που αναμένεται να πάει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες και σκοπό έχει να θέσει τέλος και στο καρτέλ του ραδιοφώνου.
Τις διαδρομές που συνέδεαν ραδιοφωνικά συγκροτήματα, διαφημιστικές εταιρείες και την εταιρεία μετρήσεων ακροαματικότητας είχε επισημάνει προσφάτως με σχετικό δημοσίευμα το Έθνος.
Η πρόταση νόμου που υιοθετεί την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα.. προσφυγής στα δικαστήρια και την αξίωση αποζημίωσης, μέσω αγωγής, σε περιπτώσεις περιορισμού του ανταγωνισμού και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.
Μεταξύ άλλων διατάξεων στο άρθρο 10 (αποτελεί μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο του άρθρου 11 της Οδηγίας) περιγράφεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι «κατά τη βασική ενωσιακή ρύθμιση, τα κράτη- µέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες παραβίασαν το δίκαιο ανταγωνισμού µε από κοινού συμπεριφορά ευθύνονται εξ ολοκλήρου για τη ζηµιά που προκλήθηκε από την παράβαση, µε αποτέλεσμα καθεμία από αυτές να οφείλει πλήρη αποζηµίωση για τη ζημία και ο ζημιωθείς να έχει δικαίωµα να απαιτήσει πλήρη αποζημίωση από οποιαδήποτε από αυτές µέχρι να αποζημιωθεί πλήρως». Οι ρυθμίσεις αυτές τονίζεται ότι  «αντανακλούν την ισορροπία που το σχέδιο νόμου επιχειρεί να κρατήσει ανάμεσα στην ανάγκη αποτελεσματικής δηµόσιας επιβολής της απαγόρευσης των μυστικών οριζόντιων συμπράξεων (καρτέλ) και στην ανάγκη χορήγησης πλήρους αποζηµίωσης στον ζηµιωθέντα».
Η πρόταση νόμου έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή σε μια συγκυρία κατά την οποία στον χώρο των ΜΜΕ και ειδικά του ραδιοφώνου πυκνώνουν οι καταγγελτικές φωνές  που περιγράφουν τριγωνική σχέση μεταξύ συγκεκριμένων ραδιοφωνικών συγκροτημάτων- μελών της ΕΙΙΡΑ, διαφημιστικών εταιρειών και της εταιρείας ερευνών ακροαματικότητας, Focus Bari, διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες στην ραδιοφωνική αγορά.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο οι διαφημιστές να καθορίζουν πλήρως τη «δημοκρατία» της χώρας», κατήγγειλε προσφάτως, σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοσταθμού Ραδιοφωνο 24/7, ο οποίος έδωσε το περίγραμμα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο του ραδιοφώνου Αττικής. «Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους τον αέρα. Ο αέρας είναι δημόσιο αγαθό και παραχωρείται. Θεωρώντας τον αέρα δικό τους, μετρούν και διανέμουν τη διαφήμιση κατά το δοκούν. Βάζουν δηλαδή προδιαγραφές που τους εξυπηρετούν. Αν αυτό δεν είναι καρτέλ τότε τι είναι», είπε μεταξύ άλλων το επιτελικό στέλεχος της 24media.

Αντίστοιχη εικόνα είχε περιγράψει το περασμένο καλοκαίρι ο Αντώνης Κανάκης, ιδιοκτήτης δύο ραδιοφωνικών σταθμών, ότι επικρατεί και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αλλά και προ καιρού οι μετρήσεις της Focus Bari, της Ξένιας Κούρτογλου προκάλεσαν τη μήνιν του Γιώργου Τράγκα, ο οποίος με τουλάχιστον δύο δεκαετίες στο ραδιόφωνο, όταν συνέχισε να κάνει την εκπομπή του- σημείο αναφοράς για πολλούς- από τον Real στα Παραπολιτικά FM η έρευνα ακροαματικότητας έδινε την αίσθηση ότι οι «φανατικοί» του Τράγκα δεν τον «ακολούθησαν» στη νέα ραδιοφωνική στέγη του. Σαν από σύμπτωση μετά την έκρηξη Τράγκα, οι επόμενες μετρήσεις εμφάνισαν την εκπομπή του σε ανοδική πορεία.

- από ρεπορτάζ του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη / news247