ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Η θεωρία του χάους και το Αιγαίο

Γράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης

Τους φόβους του για ένα ατύχημα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διατύπωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες. «Όσο έχετε περίπλοκα φονικά στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, που φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας». Η ειρωνεία είναι ότι στον χρόνο που.. μεσολάβησε από τη λήψη μέχρι τη μετάδοση της συνέντευξης, η πραγματικότητα ήρθε να υπογραμμίσει εμφατικά την αξία αυτής της εκδήλωσης συμμαχικής έγνοιας.
Αποσπάσματά της είχαν προδημοσιευθεί τη Δευτέρα. Αλλά την ίδια μέρα, παράπλευρη είδηση δημοσιευόταν στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα: Πολεμικά αεροσκάφη παραλίγο να εμπλακούν σε σοβαρό εναέριο επεισόδιο. «Το στρατιωτικό αεροσκάφος της μιας χώρας κινήθηκε με ‘μη ασφαλή’ τρόπο πολύ κοντά σε αεροσκάφος επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού της άλλης, πλησιάζοντάς το σε απόσταση 1,5 μέτρου» ανέφερε η μία πλευρά, ενώ η άλλη απάντησε ότι το αεροσκάφος της πετούσε «αυστηρά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο καίρια επιβεβαίωση του αμερικανού πρέσβη. Με τη διαφορά ότι τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στο επεισόδιο δεν ενεπλάκησαν πάνω από το Αιγαίο και δεν ήταν ελληνικό και τουρκικό, όπως θα περίμενε κανείς. Ενεπλάκησαν στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας και ήταν… αμερικανικό και ρωσικό!
Ο μύθος δηλοί ότι ο πλανήτης έχει μικρύνει. Όχι από κάποια συρρίκνωση γεωλογικής προέλευσης, αλλά λόγω της εξάπλωσης των ζωνών επιρροής, της αύξησης των εξοπλισμών και της βελτίωσης των επιδόσεών τους. Η ειρήνη βρίσκεται παντού σε κίνδυνο και η πιθανότητα ατυχήματος, ή «ατυχήματος», συνεχώς παραμονεύει. Ότι τέτοια θέματα είναι επικίνδυνο να τα χειρίζονται στρατιωτικοί και διπλωμάτες – πρέπει με κάποιον τρόπο να τα πάρει υπό τον έλεγχό της η ανθρωπότητα.

- από το kasdaglis.wordpress 
(Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 31.1.2018)