ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ποιο τέλος των εφημερίδων; Το χαρτί είναι ακόμα ισχυρό

Ο  υιός Σουλτσμπέργκερ, o 37χρονος εκδότης των «New York Times», απαντά σε 2.500 ερωτήσεις αναγνωστών

«Από την πρώτη Ιανουαρίου το τιμόνι της εφημερίδας αναλαμβάνει ο Αρθουρ Γκρεγκ» ανακοίνωσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο Αρθουρ Οκς Σουλτσμπέργκερ, δίνοντας τα ηνία των «New York Times» στον 37χρονο γιο του.
Ο νεαρός εκδότης της ιστορικής εφημερίδας της Νέας Υόρκης είναι ο έκτος απόγονος της.. οικογένειας που αναλαμβάνει το νευραλγικό πόστο του εκδότη από το 1896, οπότε ο πρόγονός του Αντολφ Οκς αγόρασε την εφημερίδα. Ο υιός Σουλτσμπέργκερ αναλαμβάνει σε μια δύσκολη για τον παραδοσιακό Τύπο εποχή. Σε μια προσπάθεια να «ακούσει» το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας, ο 37ος εκδότης και επί χρόνια δημοσιογράφος απάντησε σε 2.500 ερωτήσεις που του έθεσαν. Ερωτήσεις, που μεταξύ πολλών άλλων, σχετίζονται με τον ρόλο του ως εκδότη, τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που ξεφεύγουν στα κείμενα της εφημερίδας και για το μέλλον της εφημερίδας και της δημοσιογραφίας γενικότερα.
Σχετικά με το τι θα μπορούσε να οδηγήσει την εφημερίδα να εγκαταλείψει την έντυπη μορφή της, ειδικά έξω από τη Νέα Υόρκη, σχολιάζει ότι το γεγονός ότι δέχεται συχνά αυτή την ερώτηση αποτελεί μια υπενθύμιση για το πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγαπούν την εμπειρία της ανάγνωσης της τυπωμένης εφημερίδας και ανησυχούν μήπως όλο αυτό εκλείψει. «Τα καλά νέα είναι ότι με ένα εκατομμύριο πιστούς συνδρομητές, αναμένουμε ότι η εφημερίδα θα συνεχίσει να τυπώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη. Αν και πολλές εφημερίδες έχουν περιορίσει την εκτύπωση, εμείς πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση - προσθέτοντας νέα ειδικά ένθετα. Η συμβουλή μου θα ήταν να αγνοήσουμε τις προβλέψεις για το τέλος της εκτύπωσης - τις ακούμε εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες τώρα και το χαρτί συνεχίζει να είναι ισχυρό» σημειώνει.

Πρωτότυπα ρεπορτάζ
Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η εκτύπωση των εφημερίδων γεννούν ερωτηματικά στους αναγνώστες για το πώς οι «ΝΥΤ» θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν την κατάσταση στην επιλογή θεμάτων με βάση το τι ενδιαφέρει το κοινό και τι νομίζουν οι διευθυντές της εφημερίδας ότι το ενδιαφέρει. Εκεί ο Αρθουρ Γκρεγκ Σουλτσμπέργκερ απαντά: «Ο παππούς μου έλεγε ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται στους "NYT" για τις ειδήσεις, έρχονται για την άποψη. Είναι κάτι που το πιστεύω ακράδαντα. Υπάρχουν αμέτρητα μέσα ενημέρωσης, και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που έχουν εμμονή με το να δίνουν στο κοινό ακριβώς αυτό που θέλει να διαβάσει. Στους "ΝΥΤ", οι δημοσιογράφοι και οι συντάκτες μας ξοδεύουν τις μέρες τους με το ερώτημα: Τι χρειάζεται να γνωρίζει το κοινό; Δεν χρειάζεται να κυνηγήσουμε τα κλικ.
Οι συνδρομητές μας έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν πρωτότυπες, δημοσιογραφικές έρευνες και ρεπορτάζ που δεν μπορούν να διαβάσουν οπουδήποτε αλλού».
- από εκτενές ρεπορτάζ της Ελένης Κωνσταντάτου σtovima
 
Δείτε τις απαντήσεις του Αρθουρ Γκρεγκ Σουλτσμπέργκερ όπως δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα των «New York Times»: