ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Στον Αδωνη η ΕΡΤ και το ΑΠΕ

Στο υπουργείο Ανάπτυξης του Άδωνη Γεωργιάδη μεταφέρθηκαν η ΕΡΤ Α.Ε και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές εάν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία τεχνοκρατικής φύσεως ή για μια ουσιαστική ενέργεια ελέγχου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων από ένα υπουργείο που καμία σχέση δεν έχει με την ενημέρωση.
Θυμίζουμε πως αμέσως μετά τις..
εκλογές του Ιουλίου, η ΕΡΤ και το ΑΜΠΕ υπήχθησαν απευθείας στον πρωθυπουργό, γεγονός που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς η ενέργεια δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα για την πιθανότητα κυβερνητικού και δη πρωθυπουργικού ελέγχου στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση είχε εξηγήσει τότε πως αυτό αποτελούσε ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρις ότου οι αρμοδιότητες περάσουν ουσιαστικά στον αρμόδιο υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Λίγο καιρό αργότερα την διοίκηση της ΕΡΤ ανέλαβε ο μέχρι τότε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ν.Δ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δημοσιογράφος (“Καθημερινή”) Κωνσταντίνος Ζούλας (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Πιθανώς να πρόκειται για μια τυπική υπαγωγή επειδή η ΕΡΤ Α.Ε και το ΑΜΠΕ θεωρούνται εταιρείες δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. Καλό θα ήταν να εξηγηθεί αυτό διότι ήδη στους διαδρόμους της ΕΡΤ πυκνώνουν τα ερωτηματικά. Σχετική αντίδραση υπάρχει και από την ΠΟΣΠΕΡΤ, στελέχη της οποίας έχουν ήδη απευθυνθεί στην διοίκηση και αναμένουν εξηγήσεις.Η μεταφορά στην διεύθυνση εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης έγινε, πάντως, με πράξη του υφυπουργού Ν. Παπαθανάση εν μέσω πανδημίας και δημοσιεύτηκε στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 10 Απριλίου. (πηγή:libre.gr)

***

Λήξη συναγερμού για ΕΡΤ - ΑΠΕ (και ΔΕΚΟ)

Ανησυχία και σύγχυση προκάλεσε τις ημέρες του Πάσχα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ (αλλά και του συνόλου των ΔΕΚΟ της χώρας) δημοσίευση υπουργικής απόφασης, με την οποία μεταφέρονται όλες οι εταιρείες του δημοσίου στο Τμήμα Γ’ της Διεύθυνσης εταιρειών του Γενικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η αναστάτωση δεν ήταν αδικαιολόγητη, καθώς οι καιροί είναι πονηροί: οι ΠΝΠ π.χ., που πέφτουν κατά ριπάς δεν προμηνύουν τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για Απόφαση, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε εφαρμογή του νόμου 4548/2018 Περί αναμόρφωσης του δικαίου των Ανωνύμων εταιρειών.
Με την Απόφαση προσδιορίζεται η αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ για 65 εταιρείες του δημοσίου (ΔΕΚΟ) στην οποία οι εταιρείες οφείλουν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις εταιρικές καταστάσεις και εταιρικές πράξεις που είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν.
Για παράδειγμα, ετήσιους ισολογισμούς, εξαμηνιαίες καταστάσεις, πρακτικά Διοικητικών Συμβουλίων, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων κοκ, όλες δηλαδή τις πράξεις που παλαιοτέρα όφειλαν να δημοσιεύουν υποχρεωτικά στον Τύπο και τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται άτακτα στο ΓΕΜΗ.
Με την υπουργική Απόφαση προσδιορίζεται η ακριβής υπηρεσία του ΓΕΜΗ, η οποία θα υποδέχεται τις εταιρικές ανακοινώσεις.
(πηγή: avgi.gr)