ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ποιος απειλεί την ελευθερία του Τύπου

...με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού

Αποφασιστική δεκαετία για την ελευθερία του Τύπου θα είναι αυτή του 2020, εκτιμούν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), καθώς η κρίση του κορωνοϊού ενισχύει τις οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτά. Το..
σημαντικότερο είναι πως η πανδημία δίνει την ευκαιρία σε αυταρχικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν μέτρα που δεν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν σε κανονικές συνθήκες.
Με αφορμή την παρουσίαση της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου για το 2020, ο Γενικός Γραμματέας του RSF Κριστόφ Ντελουάρ επισημαίνει ότι «η επιδημία αποτελεί μια ευκαιρία για τις χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης να εφαρμόσουν μια στρατηγική σοκ» ώστε να επιβάλλουν μέτρα που δεν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν σε κανονικές συνθήκες.
Τέτοιες πρακτικές υιοθετούνται ήδη στην Κίνα (177η) και το Ιράν (173ο, με πτώση τριών θέσεων), όπου τέθηκαν σε ισχύ διατάξεις μαζικής λογοκρισίας, αλλά και στην Ουγγαρία (89η θέση, με πτώση δύο θέσεων) όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πέρασε μία «νομοθεσία κορονοϊού», η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια για τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων.
Η ινφοδημία , «η πανδημία των πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια», αποτελεί πρόφαση για την υιοθέτηση καταπιεστικών νομοθεσιών, αποκάλυψε ο Ντελουάρ, υπογραμμίζοντας ότι η ανάμιξη προπαγάνδας, διαφήμισης, φημών και δημοσιογραφίας «αποσταθεροποιεί τις δημοκρατικές εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης». «Στρατοί κρατικών τρολ στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ χρησιμοποιούν το όπλο της πααπληροφόρησης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», καταγγέλουν οι RSF.
Η πανδημία επιδεινώνει επίσης την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο Τύπος: «Στη Λιβερία έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν παραδοσιακές εφημερίδες, ενώ στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν χάσει την δουλειά τους από την αρχή της κρίσης», εξηγεί ο Ντελουάρ.