ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Πέντε επισημάνσεις για τη μαύρη επέτειο

Με αφορμή την σημερινή μαύρη επέτειο (53 χρόνια) από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, μερικές επισημάνσεις:
1. Η χούντα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα του μετεμφυλιακού καθεστώτος: της αμερικανοκρατίας, της αστυνομοκρατίας και του παρακράτους, των στεγανών στον κρατικό μηχανισμό, των διώξεων σε βάρος της Αριστεράς, των..
κομμουνιστών και προοδευτικών ανθρώπων.
2. Ήρθε ως συνέπεια της κρίσης του πολιτικού συστήματος εκείνης της εποχής που έφτασε στο απόγειό της με τα Ιουλιανά του 1965.
3. Ήρθε να ανακόψει ενδεχόμενες εξελίξεις που δεν θα ήταν ελεγχόμενες από το εγχώριο και ξένο κατεστημένο και λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ που εξάγνισε και αναζωογόνησε το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα- κάτι που φάνηκε καθαρά στην μεταπολίτευση.
4. Τότε που ήρθε η χούντα στην Ελλάδα υπήρχε ισχυρό Εργατικό- λαϊκό κίνημα, υπήρχε Αριστερά με πρόγραμμα και προοπτική, υπήρχε όραμα
5. Σήμερα μας λένε πως δεν είναι δυνατή η επιβολή μιας δικτατορίας. Δεν ξέρω αν αυτό ευσταθεί. Ξέρω ότι όπως είναι τα πράγματα δεν χρειάζεται. Όχι γιατί, όπως μας λένε, έχουμε την καλύτερη και την ισχυρότερη δημοκρατία που γνώρισε ποτέ η χώρα αλλά γιατί η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και η στροφή στον συντηρητισμό δεν έχει ανάγκη να βγουν τα τανκς στους δρόμους. Αυτό είναι το πρόβλημα κι ίσως είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν κίνδυνο δικτατορίας.


 - από το fb του δημοσιογράφου και ιστορικού Γιώργου Πετρόπουλου