ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Διαγωγή κοσμία

Εν μέσω πανδημίας αλλά και διαμαρτυριών από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την αντιπολίτευση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατεβάζει ένα σαρωτικό νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο ακόμα πιο ταξικό, σκληρό και αναχρονιστικό.
Αυστηροποίηση των προαγωγικών/απολυτηρίων, αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια.. εκπαίδευση, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, επαναφορά αναχρονιστικών «παιδαγωγικών» μέτρων, όπως οι πολυήμερες αποβολές και η αναγραφή της «διαγωγής» στους τίτλους σπουδών, αλλά και ευθεία καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.
Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα αφού ήδη από το Γυμνάσιο αυξάνεται ο αριθμός των μαθημάτων προς εξέταση και στις τρεις τάξεις, όπως και στις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου μάλιστα να εξετάζονται ενδοσχολικά και σε «κόντρα μάθημα», αυξάνοντας έτσι τον βαθμό δυσκολίας δεδομένου και του συνυπολογισμού του βαθμού στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού εισαγωγής σε ΑΕΙ.
Η δυσανεξία της κυβέρνησης σε κάθε τι προοδευτικό αποδεικνύεται κατά τρόπο χαρακτηριστικό με την απόφαση της υπουργού να επαναφέρει το μάθημα των Λατινικών στη θέση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, συντασσόμενη με την ανιστόρητη και καθαρά αντιδραστική γραμμή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αδ. Γεωργιάδη που υποστηρίζει ότι «η Κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά μας αριστερά»!
Αντίθετα, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως πρόοδος η «εξωστρέφεια» των ελληνικών Πανεπιστημίων και η «προσέλκυση ξένων φοιτητών» μέσω «συνεργιών με ξένα πανεπιστήμια» και με τη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων με την εισαγωγή διδάκτρων.
Τμήματα που, όμως, όπως είπε εν τη ρύμη του λόγου του ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, δεν θα χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους.
Με λίγα λόγια, δίνεται πλέον και διά νόμου το ελεύθερο στα κάθε είδους κολέγια να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους με ελάχιστο κόστος, αφού δεν θα χρειάζεται να εξασφαλίσουν τα ίδια δομές για τους πελάτες τους, απολαμβάνοντας μολαταύτα τα παχυλά δίδακτρα από τα προγράμματα που θα λειτουργούν εντός των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων.

ΕΦ.ΣΥΝ. / 'Aποψη