ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΚΑΙ γάτα υπάρχει ΚΑΙ ζημιά

3+1 περιπτώσεις υπουργών (του Μητσοτάκη) που αρνούνται να εγκαταλείψουν την καρέκλα

«Ο κύριος Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» δήλωσε λίγες ώρες μετά την άρον-άρον απόσυρση των voucher της ντροπής τα οποία αποσύρθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού παρά το ότι τα είχε εμπνευστεί, σχεδιάσει και υλοποιήσει ο κύριος Βρούτσης. Παράλογο; Ούτε γάτα ούτε ζημιά;..
Εκ πρώτης όψεως έτσι φαίνεται. Ομως αν το εξετάσει κάποιος πιο προσεκτικά θα δει ότι η μη παραίτηση Βούρτση σημαίνει ότι ΚΑΙ γάτα υπάρχει ΚΑΙ ζημιά!
Η «γάτα» είναι επικοινωνιακή: όσο περισσότερο κρατήσει η έκτακτη, υγειονομική κατάσταση θα είναι ολέθριο για την κυβέρνηση να μπει σε έκτακτη, πολιτική κρίση. Μία παραίτηση υπουργού δεν επιτρέπεται να επισκιάσει τον κυβερνητικό «θρίαμβο» επί του κοροναϊού τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα της άρσης των απαγορευτικών μέτρων. Ούτε βέβαια να χαριστεί μία νίκη στην αντιπολίτευση…
Η αναβολή της καρατόμησης του Γιάννη Βρούτση (διότι περί αυτού πρόκειται) κρατάει δεμένο τον ασκό του Αιόλου για όσο χρειάζεται μέχρι το καράβι να βγει σε ήρεμα νερά έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση της «τέλειας καταιγίδας» που προκαλεί η πανδημία με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (αρμοδιότητας Βρούτση), τις αλλαγές στην Παιδεία (όταν ακόμη δεν ξέρουμε πότε και αν θα ανοίξουν και πάλι στα σχολεία) με την κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω καθώς τα μόνα που δεν προβλέπει είναι το κούρεμα “με την ψιλή” και η επιστροφή της… βέργας, την κουτσά-στραβά αντιμετώπιση (;) τους θέματος των πλειστηριασμών…
Η μιντιακή ασπίδα της κυβέρνησης μπορεί να παρουσιάζει ρωγμές όμως παραμένει ισχυρότατη και έτοιμη να αλλάξει την ατζέντα χωρίς να “χυθεί” αίμα. Οση ζημιά και αν κάνουν δύο-τρεις εφημερίδες και τα Social Media, αυτά που ξήλωσαν το voucher της ντροπής.
Αυτά ως προς την επικοινωνία. Ως προς την ουσία, η ζημιά είναι μεγάλη. Διότι όπως όλα δείχνουν το θέμα των voucher δεν είναι απλώς ένα φιάσκο αλλά ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο μέσα σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα διαπλοκής στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και της αγοράς πληροφορικής. Και η παραίτηση του υπουργού Εργασίας θα ήταν η απόλυτη παραδοχή της ύπαρξής του.
Η ζημιά όμως είναι επίσης μεγάλη και ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες στους οποίους απευθυνόταν το voucher των 600 ευρώ και οι οποίοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από την αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Και ακόμη μεγαλύτερη για όσους βλέπουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις, στα όρια του πλιάτσικου, από κάποιους εν μέσω πανδημίας αλλά και επερχόμενης οικονομικής κρίσης απροσδιόριστης έκτασης και βάθους.
Η κυβέρνηση όμως έτσι πολιτεύεται εδώ και πολλούς μήνες. Με την καθαρτήρια «εντολή πρωθυπουργού» και το «μπόρα είναι θα περάσει» εκμεταλλευόμενη τα υψηλά ποσοστά καταλληλότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις και παρακάμπτοντας ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας: την έλλειψη «πάγκου». Διότι πες και έφευγε παραιτούμενος ή αποπεμπόμενος ο κ. Βρούτσης. Ποιός θα τον αντικαθιστούσε; Πέραν του ότι δεν υπάρχουν στελέχη (εδώ με το ζόρι βρήκαν διοικητές νοσοκομείων) μία οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επιφέρει ανακατατάξεις στις εύθραυστες ισορροπίες δυνάμεων εντός του κόμματος. Αρα ο οποιοσδήποτε ανασχηματισμός, μικρός ή μεγάλος, απαιτεί διαπραγματεύσεις, νέο ανακάτεμα της τράπουλας ή έναν σχεδιασμό που να περιλαμβάνει την προσφυγή στις κάλπες σε εύλογο χρονικό διάστημα…
Αλλωστε αφορμές και σοβαρότατοι λόγοι για καρατομήσεις υπουργών υπήρξαν και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για θέματα που τελικά επιλύθηκαν (;) με παρέμβαση Μαξίμου, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και άμεση αλλαγή ατζέντας.
Ας θυμηθούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις καταγεγραμμένες στα ΜΜΕ (αλλά και στο «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού) και που υπό κανονικές συνθήκες θα σήμαιναν την άμεση παραίτηση των υπουργών που πρωταγωνιστούν σε αυτές.

- διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου που υπογράφει ο Αντρέας Παναγόπουλος, στο libre.gr, ΕΔΩ