ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

21 Απριλίου 1967. Τι έγραφαν οι εφημερίδες που τυπώθηκαν, αλλά δεν κυκλοφόρησαν

Ο οδηγός… επιτυχίας ενός πραξικοπήματος, παλαιότερα, έλεγε ότι πρέπει να ελέγξεις τις τηλεπικοινωνίες, το ραδιόφωνο και τον Τύπο. Βέβαια όταν συντάσσονταν τα σχετικά… εγχειρίδια δεν ήταν διαδεδομένη η τηλεόραση και δεν υπήρχε ίντερνετ.
Αυτό το δρόμο ακολούθησαν και οι πραξικοπηματίες τα ξημερώματα..
της 21ης Απριλίου 1967. Κατέλαβαν τον ΟΤΕ, το ραδιόφωνο του ΕΙΡ στο Ζάππειο, είχαν έτσι κι αλλιώς δικό τους τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά έστειλαν δικούς τους στα πιεστήρια των εφημερίδων για να εμποδίσουν την έκδοσή τους.
Εκείνα το χρόνια υπήρχε σαφής διαχωρισμός πρωινών και απογευματινών εφημερίδων που στην ουσία ήταν μεσημεριάτικες. Οι πρωινές γύρω στις 4 το πρωί άρχιζαν την εκτύπωση. Τα πιεστήρια βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας κι οι εφημεριδοπώλες έκαναν ουρά έξω από αυτά για να πάρουν τα φρεσκοτυπωμένα φύλλα. Οι συντάκτες των απογευματινών εφημερίδων πήγαιναν νωρίς το πρωί για να προλάβουν τα τελευταία νέα. Τα φύλλα αυτά τυπωνόντουσαν αργά το πρωί. Υπήρχαν φυσικά και οι έκτακτες εκδόσεις.
Λογικό είναι να τυπώθηκαν εκείνο το βράδυ μόνο τα πρωινά φύλλα. Από τις έξι πρωινές εφημερίδες της Αθήνας την είδηση για το πραξικόπημα την είχαν δύο. Η Καθημερινή και η Αυγή.
Οι υπόλοιπες δεν πρόλαβαν να κάνουν αλλαγή στην πρώτη τους σελίδα. Η έκδοση διακόπηκε από αξιωματικούς και φαντάρους που μπήκαν στα τυπογραφία με πιστόλια στα χέρια. Αυτές οι πρώτες εκδόσεις και τα λίγα φύλλα που κυκλοφόρησαν στο κέντρο της Αθήνας με τα χρόνια απέκτησαν συλλεκτική αξία.
- διαβάστε περισσότρα και δείτε τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 21 Απριλίου 1967 στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ