ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Το σκάνδαλο απετράπη, οι υπερασπιστές του μένουν…

του Γιώργου Καρελιά

Το πρώτο φιάσκο, με οσμή σκανδάλου, της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι γεγονός. Και αποδεικνύει ότι, ακόμα και μέσα σε τέτοια κρίση, το σύστημα των «κολλητών» δουλεύει καλά, όταν βρει την ευκαιρία να ενθυλακώσει κρατικό χρήμα.
Το σκάνδαλο απετράπη. Ο Τύπος, έστω μια μικρή μερίδα του, έκανε.. αυτό που πρέπει.
Η αντιπολίτευση το ίδιο. Kαι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να παρέμβει. Ευτυχώς.
Το σκάνδαλο απετράπη, όμως πολιτικά η υπόθεση αυτή δεν κλείνει με μια απλή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού, διότι αυτός είναι η πέτρα του σκανδάλου. Είναι ο ίδιος που υπερασπιζόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή την επιλογή του και το μόνο που έβλεπε ήταν… μερικά ορθογραφικά λάθη.



Είναι δυνατόν ο κ. Βρούτσης να παραμείνει στη θέση του μετά από το μεγαλοπρεπές άδειασμα που του επιφύλαξε ο πρωθυπουργός; Σε άλλους καιρούς η παραίτηση ήταν μονόδρομος. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κρατήσει τον εκτεθειμένο υπουργό του, προφανώς για να μη δείξει ότι άρχισε να φυλλοροεί η κυβέρνησή του πριν κάν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της θητείας της. Οσο σωστή είναι η ανάκληση της απόφασης του κ. Βρούτση για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, άλλο τόσο λανθασμένη είναι η διατήρησή του υπουργού στη θέση του. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης θα τον αντικαταστήσει στον πρώτο ανασχηματισμό.
Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει και κάτι άλλο. Πόσο μπορεί να εκτεθεί ένας(μη εμπλεκόμενος) υπουργός, ο οποίος μιλάει καθημερινά επί παντός του επιστητού και επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο. Λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός ανακαλέσει το πρόγραμμα για την τηλεκατάρτιση, ο Αδωνις Γεωργιάδης το υπερασπίστηκε με το γνωστό του πάθος κούστε τoν εδώ με το όγδοο λεπτό).


Μάλιστα ο Γεωργιάδης, έφτασε στο σημείο να λοιδορεί τον Τύπο που αποκάλυψε το εξελισσόμενο (τότε) σκάνδαλο και να λέει τα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τα προγράμματα του Βρούτση είναι τα ίδια που έπαιρναν προγράμματα και επι ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, όμως, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τον άκουσαν (άκουσαν την αντιπολίτευση!) και απέσυραν τα προγράμματα. Εκτοτε ο πολυπράγμων Αδωνις κατάπιε τη γλώσσα του. Αλλά θα την ξαναβρεί σύντομα, για να να υπερασπιστεί κάποιο άλλο φιάσκο, αδιαφορώντας για τον όποιον (αυτο) εξευτελισμό του.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στην αρχή της θητείας της. Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι βάλθηκαν από νωρίς να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά αυτό που έχει γράψει ο Γάλλος φιλόσοφος Πολ Βαλερί: «Εξουσία χωρίς την κατάχρησή της δεν έχει γούστο».

- το κείμενο του Γ. Καρελιά είναι από το ieidiseis.gr