ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Και ξαφνικά τα ΜΜΕ «παίζουν» την είδηση...

Εδώ και 10 μέρες γίνεται χαμός στα social media για το χάλι στην επιμόρφωση επιστημόνων, που έχει φτάσει στο τραγελαφικό. Πολλά ΜΜΕ έκαναν ότι δεν το βλέπουν. Τα ίδια ΜΜΕ βέβαια που το παραμικρό καπρίτσιο του πιο τεταρτοκλασάτου ινφλουένσερ το μεταμορφώνουν σε "είδηση". Το οποίο χάλι ήταν σαφώς σπατάληση δημόσιου χρήματος σε υπηρεσίες..
χαμηλής έως μηδενικής αξίας και τεράστια κοινωνική πρόκληση καθώς το όποιο άθλιο περιεχόμενο "επιμόρφωσης", είχε υποτίθεται κρατική έγκριση.
Σήμερα που η κυβέρνηση παίρνει πίσω το πρόγραμμα (και καλά κάνει) καθώς είδε και το χάλι του και τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και το πως μπορεί αυτό μέσω παρατρεχάμενων και κολλητών να συνδεθεί ευθέως μαζί της, ξαφνικά τα ΜΜΕ "παίζουν" την είδηση.
Συμπέρασμα 1: Η πολιτική πλέον γίνεται μέσω social media και πολλά ΜΜΕ, λόγω ατολμίας, αμηχανίας αλλά και πολιτικών εξαρτήσεων, αδυνατούν να καταγράψουν την πραγματικότητα, οπότε αυτοεξαιρούνται (με όλες τις αναμενόμενες επιπτώσεις) από την ειδησεογραφία. Μετά ας μην τους φταίει κανείς όταν χάνουν κοινό και κύρος.
Συμπέρασμα 2: Τα social media μπορεί να επιβάλλουν την ατζέντα της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο! Και φυσικά είναι υψηλού ρίσκου η παραχώρηση της διαμόρφωσης της ατζέντας της επικαιρότητας στον κάθε ατακαδόρο του Twitter ή σε κάθε μηχανισμό που δρα υπόγεια στα social media, για να καθορίσει τα "trends". Μηχανισμούς που υπάρχουν σε κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος, από τους μεροκαματιάρηδες προβοκάτορες μέχρι τους έμμισθους γνωστών υπογείων.
Συμπέρασμα 3: Η δημοσιογραφία ή θα αναλάβει -εκ νέου- το ρόλο της, εκείνον του διαχειριστή της επικαιρότητας, αλλά με το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια, ή απλώς θα βυθιστεί μέσα στο θόρυβο των social media, καθως θα έχει εξισωθεί με τον οποιοδήποτε έχει εκεί κάποιες δεκάδες χιλιάδες followers.

- από το fb του Χρ. Κτενά