ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Κωδικός «RECOVERY PLAN»

Από την αναστολή σύμβασης στην ανεργία ή σε μισθό 533 ευρώ!

Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων από τον Μάιο με ταυτόχρονη καθιέρωση ενιαίου (υποκατώτατου) μισθού 533 ευρώ για όσους εργαζόμενους επανέλθουν προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η «Αυγή» της Κυριακής, με τον κωδικό «Recovery Plan», που φυλάσσεται στα συρτάρια του..
υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προβλέπεται:
Α. Η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης από τον μήνα Μάιο και μετά.
Β. Η καθιέρωση πλέον του υποκατώτατου μισθού των 533 ευρώ που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους των οποίων ανεστάλησαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ξεκίνημα της πανδημίας μέσω της Ανώτατης Αρχής.
Γ. Αφήνεται επίσης πλήρως στην ευχέρεια των εργοδοτών πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν. Με άλλα λόγια, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, παρ’ όλο που θα είναι ανοιχτή η επιχείρηση και θα λειτουργεί κανονικά, θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιους εργαζόμενους αλλά και πόσους θα επαναφέρει στην εργασία τους, για αρκετό διάστημα μετά την επανέναρξη των εργασιών της.
Δ. Έτσι, με το πρόσχημα της "αιφνίδιας επιβάρυνσης" των επιχειρήσεων με υψηλό εργατικό κόστος σε μια ήδη κατεστραμμένη αγορά, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με τον άτυπο "υποκατώτατο μισθό" των 533 ευρώ!

Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πάμπολλες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ανέφερε ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για έναν ή το πολύ δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και τα μέσα Μαΐου, ενώ τώρα αποκαλύπτεται ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Και αυτό, καθώς, όπως αναφέραμε, οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης ακόμα και μετά το άνοιγμά τους, με τους μισθούς να καταβάλλονται από το κράτος, ενώ οι εργοδότες θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν ποιους εργαζόμενους αλλά και πόσους θα επαναφέρουν στην εργασία τους και να λειτουργούν πλέον τις επιχειρήσεις τους με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.
Το επόμενο διάστημα θα εξειδικευτούν όλες οι πληροφορίες για τα νέα μέτρα επανόδου στην «επιχειρηματική κανονικότητα». Μια κανονικότητα όμως που επιφυλάσσει έναν υποκατώτατο μισθό «πεινάς» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους (της τάξης των 530 ευρώ) για τους επόμενους μήνες.
Επομένως, με τον κωδικό «Recovery Plan» η κυβέρνηση επέλεξε (και πριν και μετά την πανδημία) να μην αναπληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων (έστω και σε ποσοστό 70% - 80%), με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις κοινωνικής καταστροφής, που θα βουλιάξουν την οικονομία σε ένα ατελείωτο σπιράλ ύφεσης.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής επιλογής έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης που οδηγεί στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και η πανδημία αποδεικνύεται πρόσχημα ώστε να επιβληθεί ένα νέο Μνημόνιο!