ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Η εξέλιξη της Πνευμονολογίας μέσα από τις ιατρικές διαφημίσεις 1910-1950

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη εξέλιξη της Πνευμονολογίας μέσα από τις ιατρικές διαφημίσεις της περιόδου 1910-1950. Ουσίες, φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και σανατόρια όπως διαφημίζονται στις εφημερίδες της εποχής αλλά και στον ειδικό ιατρικό Τύπο. Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο.. 25 Απριλίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και υλοποιείται σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον καθηγητή Κ.Ι. Γουργουλιάνη.
Μέσα από τις διαφημίσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων της περιόδου 1910-1950 διακρίνεται ο αγώνας της ιατρικής κοινότητας για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενειών το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα και, ειδικότερα, των ασθενειών του Μεσοπολέμου: της φυματίωσης και της σύφιλης.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» αναπτύσσονται και παράλληλοι αφηγηματικοί άξονες, όπως το περίφημο σκεύασμα «κοκοράκι» που συνδέεται άμεσα με τον ρεμπέτη Γιώργο Μπάτη, τον έναν εκ της «Τετράδος, της Ξακουστής του Πειραιώς». Επίσης, παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ασθένειες του πληθυσμού μέσα από τα στοιχεία των μελετών των ετών 1928 και 1930 της τότε Γενικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο 25 Απριλίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Η εξέλιξη της Πνευμονολογίας μέσα από τις ιατρικές διαφημίσεις 1910-1950»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook:
facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi