ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Με το Bella Ciao σπάμε την καραντίνα

ΒΙΝΤΕΟ

Η δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία γιορτάζει σήμερα τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση και την πτώση του φασισμού στις 25 Απριλίου του 1945. Θα είναι η πρώτη φορά όμως που δεν θα γίνουν διαδηλώσεις και η μεγάλη πορεία στο Μιλάνο, την πόλη που απελευθέρωσαν και που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από τον κορωνοϊό..

Με πρωτοβουλία του Τομάζο Πρίμο και τη βοήθεια του Γιώργου Στριμπάκου, νεαροί καλλιτέχνες έσπασαν την καραντίνα για να τραγουδήσουν διαδικτυακά όλοι μαζί το "Bella Ciaο", διεθνή ύμνο αντίστασης και αισιοδοξίας.
 Το “Bella ciao” αποτελεί σήμερα διεθνές τραγούδι της αντίστασης, που πάει με όλους τους καιρούς και τους τόπους. Ήταν το τραγούδι των εργατριών στους ορυζώνες της Κοιλάδας του Πάδου. Τα λόγια κατά καιρούς άλλαζαν, για να φτάσουν στα χείλη των παρτιζάνων της αντίστασης. Το τραγούδι έχει πολλές παραλλαγές στην ιστορία του, αλλά το μήνυμά του συνδέεται με τους αγώνες των καταπιεσμένων εναντίον των παλιών τσιφλικάδων, των καπιταλιστών και του φασισμού.
Ο Τ. Πρίμο και ο Γ. Στριμπάκος διηγούνται σήμερα στην «Αυγή» για την πρωτοβουλία που πήραν.

- περισσότερα στην Αυγή ΕΔΩ