ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Πρωτοφανής επιχείρηση άλωσης των ΜΜΕ

H πανδημία είναι εδώ και σαρώνει. Οι συνθήκες εργασίας είναι τώρα ακόμα πιο δύσκολες. Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων παραμένουν στάσιμες, όταν δεν μειώνονται κι άλλο. Η κυβέρνηση αρνείται σταθερά να προχωρήσει στη λήψη γενναίων μέτρων για την ενίσχυση των εφημερίδων, του έντυπου Τύπου,.. που αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας. 
Αντίθετα, δεν δίστασε να αξιοποιήσει την ευκαιρία της πανδημίας θέτοντας σε εφαρμογή ένα αποκρουστικό σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο της κοινής γνώμης, εξασφαλίζοντας με μια επιλεκτική και σκανδαλώδη χρηματοδότηση την ολοκληρωτική ευθυγράμμιση της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα δημοσιογραφικά δεδομένα επιχείρηση άλωσης των ΜΜΕ για να διοχετεύεται άνετα η κυβερνητική προπαγάνδα. 
Για τα μέσα ενημέρωσης που οι ιδιοκτήτες τους έχουν ταυτόσημα συμφέροντα με την κυβέρνηση ή διαπλέκονται πολιτικά μαζί της τα πράγματα δεν ήταν δύσκολα. Για τα μέσα ενημέρωσης που δεν ήταν τόσο «πρόθυμα», δεν χρειάστηκαν παρά μερικές δεκάδες εκατομμύρια για να μεταμορφωθούν σε πρόθυμους προπαγανδιστές των κυβερνητικών θέσεων. Ετσι η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης προβάλλει και επιβάλλει τη μονόπλευρη εκδοχή της πραγματικότητας την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Είναι τόσο βέβαιη η κυβέρνηση για την πειθήνια συμμόρφωση αυτών των μέσων ενημέρωσης, που έφτασε να τους μεταβιβάζει και συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα μεταδώσουν τις «ειδήσεις» και τις «αναλύσεις» τους. 
Η σημερινή Ελλάδα έχει πλέον μια θλιβερή επίδοση: δεν υπήρξε ποτέ τα τελευταία 70 χρόνια περίοδος κατά την οποία σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν κάθε είδους παραπλάνηση και παραπληροφόρηση και ταυτόχρονα να ασκούν κριτική όχι στην κυβέρνηση που έχουν απέναντί τους, αλλά στην... προηγούμενη. (...)

- απόσπασμα από κείμενο του Νικόλα Βουλέλη για τα 8 χρόνια της Εφημερίδας των Συντακτών / ολόκληρο ΕΔΩ υπό τον τίτλο «Η πανδημία και η ανεξαρτησία μας»