ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Eπέλαση «ημετέρων» στην ΕΡΤ

Προσλήψεις κατευθείαν για τη θέση του αρχισυντάκτη και για συγκεκριμένο Μέσο - Αμοιβές υψηλότερες από αυτές των πληβείων

Η κυβέρνηση προχωρεί σε ομοβροντία κατάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και αυτό του ωραρίου, με τον νέο εργατικό συνδικαλιστικό νόμο που επεξεργάζεται με τη βοήθεια.. των εργοδοτών. Ειδικά στο χώρο του Τύπου, ενός κλάδου που έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα την τελευταία δεκαετία, έρχεται να αποτελειώσει ό,τι απομένει.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» και καταγγέλλει τα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, την «γαλάζια» επέλαση και τις δεξιές πρακτικές στην ΕΡΤ την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες αρνούνται να υλοποήσουν τα μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου με αξιοκρατικά κριτήρια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Συσπείρωσης»:
Το σχέδιο νόμου που φέρνει ο Στέλιος Πέτσας αλλάζει προς το συμφέρον τον εργοδοτών τον εργασιακό χάρτη στα ΜΜΕ και ουσιαστικά καταργεί το πλαφόν των 400 εργαζομένων με αποκλειστική και εξαρτημένη εργασία στους τηλεοπτικούς σταθμούς το σημαντικότερο ίσως προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση των καναλιών . Οι καναλάρχες εκτός από «κούρεμα» δεκάδων εκατομμυρίων στα χρεωστούμενα για τις άδειες , φαίνεται ότι παίρνουν και αυτό που ζητούσαν πάντα, να απαλλαγούν από τη δέσμευσή τους στις θέσεις εργασίας. Αν επιτρέψουμε να περάσει ο νόμος Πέτσα, θα κάνουν τους εργαζόμενους μπαλάκι ανάμεσα στις δεκάδες συνδεδεμένες, θυγατρικές, ανεξάρτητες εσωχώριες και εξωχώριες εταιρίες τους και μάλιστα με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και άρα χωρίς δικαιώματα.
Την ίδια ώρα στην ΕΡΤ η γαλάζια επέλαση συνεχίζεται. Τις δεκάδες μικτές παραγωγές με τις αθρόες προσλήψεις διαδέχονται πλέον οι παρωδίες διαγωνισμών για συμβάσεις έργου με μοναδικό κριτήριο τη γνωστή δεξιά πρακτική της «προσωπικής συνέντευξης». Οι προσλήψεις μάλιστα γίνονται και κατευθείαν για τη θέση του αρχισυντάκτη και για συγκεκριμένο Μέσο, την ίδια ώρα που δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μπαίνουν στο ψυγείο, υποβαθμίζονται, παραγκωνίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση κολυμπάνε στον ενιαίο κουβά του νέου Οργανογράμματος ως παιδιά για όλες τις… δουλείες.
Κατά την ίδια πρακτική από το δεξιό παρελθόν, οι αμοιβές των ημέτερων, υψηλότερες από αυτές των πληβείων. Η μισθολογική ψαλίδα ανοίγει και πάλι επικίνδυνα. Ετοιμάζεται με το νομοσχέδιο Πέτσα και απελευθέρωση των αμοιβών για τα στελέχη. Ακόμα και εκπομπές που παίζουν χρόνια στην ΕΡΤ διπλασιάζουν τον προϋπολογισμό τους. Οι εργαζόμενοι στη χώρα, στον πλανήτη ολόκληρο, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη βαθιά κρίση αλλά στην ΕΡΤ «λεφτά υπάρχουν».
Αιδώς επιτέλους με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Θα δούμε πάλι λίστες με χρυσές αμοιβές να διασύρουν τους εργαζόμενους τις ΕΡΤ για να καλύψουν την εξόφληση πολιτικών γραμματίων;
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου με αξιοκρατικά κριτήρια και ο αρμόδιος υφυπουργός εμπαίζει εδώ και μήνες τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων, αν και είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μέτρων.
Τον ίδιο εμπαιγμό βιώνουν και αρκετοί συνταξιούχοι δημοσιογράφοι που είδαν τα περίφημα αναδρομικά είτε πετσοκομμένα ενώ αρκετοί δεν εισέπραξαν καθόλου αναδρομικά.
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος έχει πρωτοστατήσει στην συγκρότηση συγκεκριμένου και τεκμηριωμένου σχεδίου για τη στήριξη του έντυπου τύπου το οποίο έχουν υιοθετήσει όλες οι Ενώσεις του κλάδου. Μιας δέσμης προτάσεων για πραγματική ενίσχυση των ανθρώπων που υπηρετούν την έντυπη ενημέρωση. Με διαφάνεια και ισοτιμία. Η κυβέρνηση το κρατάει στα συρτάρια του κ. Πέτσα και προτιμά να μοιράζει εκατομμύρια στα πιράνχας που τσεπώνουν τα λεφτά και βαράνε κανόνια αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους.
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος έχει δώσει πολλές μάχες στη μακρά ιστορία της και θα σταθεί και πάλι στο πλευρό των δοκιμαζόμενων εργαζόμενων της Ενημέρωσης. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα ζοφερά σχέδια της κυβέρνησης για τον κλάδο.