ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Πολύ φοβάμαι ότι θ’ ακολουθήσουν κι άλλα φύλλα το δρόμο του «Φιλελεύθερου»…

Ο Χρήστος Ξανθάκης σχολιάζει τα καυτά θέματα στο μιντιακό τοπίο.

* Τι ωραίο πράγμα το ίντερνετ, ρε φίλε!
Κάνεις ένα ψάξιμο στο γκουγκλάκι κι αμέσως βρίσκεις αυτό που θέλεις, όσο θαμμένο στο παρελθόν κι αν είναι.
Βλέπε, για παράδειγμα, τις δηλώσεις Πέτσα, αμέσως μετά απ’ το φιάσκο με την ενίσχυση των εφημερίδων και την ένταξη του «Μακελειού» στον σχετικό κατάλογο.. * Με δικά του λόγια:
«Το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.
Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».
* Για να συμπληρώσει:
«Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα».
* Ποιοι ήταν οι κοινωνικοί σκοποί που αξιοποίησαν τα εκατομμύρια των εφημερίδων, να σας πω δεν το ξέρω.
Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι κοντεύει να τελειώσει το 2020 και το «αντίστοιχο ποσό» δεν διακρίνεται ούτε στο βάθος του ορίζοντα…
* Και μη βγει κανείς να μιλήσει για τα λεφτά της Λίστας Πέτσα, πρώτον διότι ήταν αμοιβή για συγκεκριμένο διαφημιστικό σέρβις και δεύτερον διότι οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες πήραν κάτι λιγότερα από ψίχουλα.
Με βάση μια λογική, που δεν μπόρεσε να καταλάβει κανείς και σίγουρα δεν είχε και πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.
* Στο δια ταύτα όμως:
Στο δια ταύτα οι εφημερίδες είναι συνήθεια και τα φύλλα που θα χάσουν τώρα στην καραντίνα, διόλου σίγουρο δεν είναι ότι θα τα πάρουν πίσω. Χώρια οι απώλειες σε έσοδα από το περίπτερο και από τις ρεκλάμες.
Αν λοιπόν δεν εγκριθεί λίαν συντόμως ενίσχυση (πλούσια και ενιαία) για όλα τα φύλλα, πολύ φοβάμαι ότι θ’ ακολουθήσουν κι άλλα το δρόμο του «Φιλελεύθερου»…

- από τη στήλη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost