ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Θετικά στον κορονοϊό όλα τα δείγματα σε φάρμα με μινκ στην Κοζάνη

Ανησυχία προκαλεί η είδηση που μετέδωσε σήμερα η ΕΡΤ για τη διασπορά του νέου κορονοϊού σε φάρμα με μινκ στην Κοζάνη.
Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, βρέθηκαν θετικά όλα τα δείγματα σε φάρμα του Βοΐου, όπου θετικός στον ιό είχε βρεθεί και ο ιδιοκτήτης - εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο.
Σύμφωνα και με πληροφορίες του kozanimedia.gr, τα δείγματα εστάλησαν άμεσα, από την.. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε εργαστήριo της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα και δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά.
Ο κ. Μίλτος Καρακουλάκης, εκτροφέας γουνοφόρων ζώων μινκ, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα συμβεί αυτό που έγινε στην Ολλανδία, δηλαδή μαζικές σφαγές των μινκ.
Η απόφαση πάντως θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε σήμερα ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης, που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.
Στις 4 Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.