ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Φτηνές και λίγες οι απαντήσεις της Κεραμέως για την τηλεκπαίδευση

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φιάσκο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιμένει να μην αναγνωρίζει καμία ευθύνη για την κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης.
Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ για «αμέτρητα ψεύδη» με την Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου Παιδείας του κόμματος να απαντά τονίζοντας.. πως η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της διαχειριστικής ανικανότητας, της ευθυνοφοβίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης και της έλλειψης προετοιμασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όσο και για την ομαλή πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση».
Η ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «είναι θετικό που η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως "έδωσε σημεία ζωής" μετά την τετραήμερη απουσία της. Από τη στιγμή, δηλαδή, της πολιτικής ήττας που υπέστη στις εκλογές των εκπαιδευτικών για τα υπηρεσιακά συμβούλια και τη διήμερη κατάρρευση του συστήματος της τηλεκπαίδευσης. Μέχρι τώρα, για λογαριασμό της μιλούσαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και στελέχη της Cisco».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η κ. Κεραμέως «αποφάσισε να αξιοποιήσει την ιστοσελίδα του υπουργείου σαν να είναι προσωπικό ή κομματικό της όργανο. Όμως οι απαντήσεις είναι φτηνές και λίγες. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως κάνει λόγο για δήθεν τεχνικά και νομικά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση.
»Φαίνεται πως αγνοεί ότι το σύστημα τηλεκπαίδευσης κατέρρευσε την πρώτη ώρα της λειτουργίας του, ενώ μάλλον αντιλαμβάνεται ως νομικό πρόσκομμα τη συμμόρφωση στη χρήση και συλλογή των προσωπικών δεδομένων που απαιτεί μια ανεξάρτητη και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία
».

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί, για μια ακόμη φορά, την υπουργό Παιδείας να καταθέσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη Cisco στη Βουλή. «Και αφού δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, να παραιτηθεί. Είναι ακατάλληλη να διαχειριστεί την έκτακτη κατάσταση και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία» αναφέρει η ανακοίνωση που σημειώνει επίσης:
«Αφού επί έξι μήνες δεν έκανε καμία προσπάθεια για να βελτιωθούν οι συνθήκες στα σχολεία και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, καθώς και για να ενισχυθεί το σύστημα τηλεκπαίδευσης και να εξοπλιστούν οι μαθητές με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τώρα κουνά το δάχτυλο σε όποιον και όποια ασκεί κριτική στα πεπραγμένα ή, πιο σωστά, στα μη-πεπραγμένα της.

«8+1 αλήθειες για την τηλεκπαίδευση» από την Κεραμέως

Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως «οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην πλατφόρμα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης δεν ήταν, απλώς, ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της καπηλείας της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, ούτε και απλώς ενδεικτικές της μηδενιστικής λογικής του».
Η κ. Κεραμέως κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «απύθμενο θράσος» και «πολιτική ανηθικότητα» και ισχυρίστηκε το εξής: «Αφού επένδυσαν ήδη δύο φορές, χωρίς επιτυχία, στην καταστροφολογία για το άνοιγμα των σχολείων (το Μάιο και το Σεπτέμβριο), αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους μαθητές από τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επανήλθαν πάλι στο γνώριμο θέμα της τηλεκπαίδευσης, ανακυκλώνοντας ανυπόστατες και αήθεις κατηγορίες.
»Αφού πολέμησαν λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση από την αρχή της πανδημίας, εφευρίσκοντας κάθε είδους τεχνικό και νομικό πρόσκομμα για να την υπονομεύουν συστηματικά (από δήθεν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, μέχρι καταπάτηση Συνταγματικών ελευθεριών), τώρα έχουν το θράσος να την επικαλούνται για να ασκήσουν αντιπολιτευτική κριτική, επιδεικνύοντας τάχα ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητά της.
Σύμφωνα πάντα με την κ. Κεραμέως, οι παρακάτω «8+1 αλήθειες» αποκαθιστούν την... πραγματικότητα.
Αλήθεια 1η: Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα που υλοποιήθηκε από το μηδέν στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη, και σε χρόνο ρεκόρ, εν μέσω πανδημίας και κόντρα στις αντιξοότητες. Με συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης και επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η τηλεκπαίδευση αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα και συνέβαλε καθοριστικά στη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας. Το ψηφιακό άλμα του τελευταίου 8μήνου είναι κατάκτησή της.
Αλήθεια 2η: Το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια και είχε λειτουργήσει με επιτυχία ήδη από την άνοιξη. Η δυσκολία πρόσβασης στις ψηφιακές τάξεις οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα του παρόχου, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο, το οποίο δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και άλλους δέκτες υπηρεσιών και άλλες χώρες στην Ευρώπη και αλλού. Άμεσα δρομολογήθηκε η ενίσχυση του συστήματος, χθες και σήμερα λειτούργησαν την ίδια στιγμή περίπου 40.000 ψηφιακές τάξεις που αντιστοιχούν σε σχεδόν 700.000 συμμετέχοντες. Όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή μέσω τηλεκπαίδευσης.
Αλήθεια 3η: Ενόψει του ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου δούλεψαν μεθοδικά για την οργάνωση της τηλεκπαίδευσης, χτίζοντας στην πολύτιμη εμπειρία από τη λειτουργία του συστήματος την άνοιξη. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) ουδέποτε «προειδοποίησε», όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πλατφόρμα του παρόχου δεν θα μπορούσε να «αντέξει» τον αυξημένο φόρτο των 600.000 μαθητών. Αντιθέτως, το ΠΣΔ τον Ιούνιο, προέκρινε τη λύση να χρησιμοποιηθούν ακριβώς αντίστοιχες υπηρεσίες cloud και να γίνει σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για άμεση, αποτελεσματική, αλλά και συμφέρουσα λύση (δεδομένου, μάλιστα, ότι οι έως σήμερα υπηρεσίες της Cisco παρέχονται δίχως επιβάρυνση στο δημόσιο, βάσει της ισχύουσας σύμβασης) – όπως και έγινε.
Αλήθεια 4η: Σε αντίθεση με την εγκατάλειψη των προηγούμενων χρόνων, το τελευταίο 8μηνο έχουν γίνει αλματώδη βήματα στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται σήμερα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) με περισσή υποκρισία, ενώ το υποχρηματοδοτούσε συστηματικά και το είχε καταδικάσει στην παρακμή. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η υπηρεσία τηλεδιασκέψεων του ΠΣΔ μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 500 ταυτόχρονους χρήστες. Από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του ΠΣΔ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2021 - 2022 και μάλιστα με αύξηση του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που επιτρέπει πλέον στο ΠΣΔ να έχει κατάλληλα στελεχωμένες τις τεχνικές του ομάδες. Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, το ΠΣΔ αναδιέταξε τους πόρους του και βελτιστοποίησε επιμέρους διαδικασίες του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αλλαγή της χρήσης του Δικτύου, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων και της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης των υπηρεσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των σχολείων σε γρήγορα δίκτυα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο προχώρησε στην αναβάθμιση 7.100 κυκλωμάτων σχολείων από ADSL σε VDSL, ενώ περίπου 1.500 σχολεία διαθέτουν οπτική ίνα. Ως προς τη χρηματοδότηση του ΠΣΔ για την ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζήτησε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την ένταξη έργου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για τα έτη 2021 έως και 2023, χρηματοδότηση η οποία ήταν τελματωμένη από το 2016. Τέλος, με τη συνεργασία των δύο υπουργείων προωθείται έργο εγκατάστασης οπτικών ινών σε περίπου 4.000 σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Αλήθεια 5η: Τεράστια αναβάθμιση έχει επίσης συντελεστεί και στον τεχνικό εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Τον Ιούνιο του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα σχολεία διέθεταν συνολικά 4.500 φορητές συσκευές, ενώ σήμερα έχουμε εξασφαλίσει τη διάθεση περισσότερων από 80.000 συσκευών στα σχολεία, η διανομή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη από την άνοιξη. Από αυτές τις φορητές συσκευές, περίπου 65.000 αγοράστηκαν από το ελληνικό δημόσιο με ευρωπαϊκά κονδύλια, και περισσότερες από 20.000 προήλθαν από δωρεές.
Αλήθεια 6η: Σε αντίθεση με την τριτοκοσμική εικόνα που θέλει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία η πλειονότητα των μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), πάνω από 99% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet. Για όσους μαθητές, παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε δυσκολίες πρόσβασης, το Υπουργείο έχει προβλέψει τη δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα ακόμη και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική μόνο χρέωση. Επιπλέον δημιουργήσαμε εκ του μηδενός σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού.
Αλήθεια 7η: Συνεχίζοντας τα fake news, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε πάλι να κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά των (ξένων) ιδιωτικών συμφερόντων που δήθεν εποφθαλμιούν τα προσωπικά δεδομένα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πόσα ψέματα πιά! «Ξεχνάει» τεχνηέντως να αναφέρει ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:
- έχει ήδη «κρίνει νόμιμη την κατά το άρθρο 63 του ν. 4686/2020 σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση» (γνωμοδότηση 4/2020),
- έχει λάβει και εξετάσει στο πλαίσιο αυτό και τη συναφθείσα σύμβαση με τη Cisco (βλ. σελ. 8 γνωμοδότησης),
- έχει κρίνει ότι η τηλεκπαίδευση αποτελεί «μέτρο πρόσφορο, αναγκαίο και αναλογικό για την παροχή εκπαίδευσης σε περιόδους έκτακτης και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως αυτή της πανδημίας του COVID-19».
Ξεχνάει επίσης τεχνηέντως να αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και θα ακολουθήσει τις συστάσεις που διατύπωσε η Αρχή μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο.
Αλήθεια 8η: Η λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων ανεστάλη με εισήγηση των ειδικών για προληπτικούς λόγους, και όχι γιατί το ίδιο το σχολείο κρίθηκε ότι αποτελεί εστία υπερ-μετάδοσης ή αυξημένου κινδύνου.
Ακόμη μία αλήθεια: εργαζόμαστε άοκνα για να διασφαλίσουμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται και ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω, την ώρα που άλλοι επενδύουν στην καταστροφή. Τα όποια τεχνικά προβλήματα παρουσιάζονται, επιλύονται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επιμονή.