ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Πλήρης δικαίωση για την ΕΣΗΕΘΣτΕΕ

Και με τη βούλα του Εφετείου Λάρισας, επήλθε η δικαίωση για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Ελλάδας και Εύβοιας, το οποίο για τέσσερα και πλέον χρόνια αντιμετώπιζε αγωγή που είχε καταθέσει ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Ελευθερία», Γιώργος.. Μιχαλόπουλος σε βάρος του ΔΣ, μετά από ανακοίνωση που είχε εκδώσει για τεκταινόμενα στη Εφημερίδα «Ελευθερία», το 2016.
Η δικαίωση της Ένωσης στον δικαστικό αγώνα που είχε με τον κ. Γ. Μιχαλόπουλο εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα στη δύσκολη, από κάθε άποψη εποχή που περνάμε.
Δεν πρέπει ποτέ η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, αλλά και κάθε εργαζόμενου να εγκαταλείπεται ιδιαίτερα όταν η εργοδοσία χρησιμοποιεί την δικαστική οδό με στόχο τη δημιουργία κλίματος φόβου στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους, όσον αφορά τη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους προκειμένου να εγκαταλείψουν τους διεκδικητικούς τους αγώνες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Ελλάδας και Εύβοιας, αναφέρει:

«Η τότε Διοίκηση της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ το 2016 μεταξύ άλλων ενεργειών της στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής της δραστηριότητας για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και μελών της που εργάζονται στην εφημερίδα της Λάρισας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», εξέδωσε μία ανακοίνωση κατά του διευθύνοντα συμβούλου της επιχείρησης – ανώνυμης εταιρίας που εκδίδει την προαναφερθείσα εφημερίδα και στηλίτευσε τα τεκταινόμενα από τη διοίκηση της εφημερίδας σε βάρος των δημοσιογράφων κατά παράβαση της εργασιακής νομοθεσίας (απολύσεις, διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία, υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας καθ’ υπαγόρευση της εργοδοσίας κλπ.).
Αντί οποιασδήποτε απαντήσεως στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής διαμάχης προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης που εκδίδει την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στη Λάρισα κ. Γ. Μιχαλόπουλος προτίμησε τη δικαστική διαμάχη ασκώντας αγωγή εναντίον όλων των τότε μελών του Δ.Σ. της Ένωσης. Γεγονός πρωτοφανές γιατί για πρώτη φορά στην ιστορίας της η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ αντιμετώπισε αγωγή εναντίον όλων των μελών της διοίκησης της για αυτονόητη συνδικαλιστική δράση και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τύπου διοίκηση εφημερίδας στρέφεται σε βάρος «Ένωσης Συντακτών», με προφανή, κατά την εκτίμησή μας, στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μελών της Διοίκησης.
Ο Γ. Μιχαλόπουλος στο Δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι τα αναφερόμενα στην ανακοίνωσή μας, που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες, περιείχαν ψευδή γεγονότα με αποτέλεσμα να προσβάλλεται η τιμή και η προσωπικότητά του, ως αντιπροέδρου – διευθύνοντα συμβούλου της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και να έχει διαπραχθεί σε βάρος του το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της εξύβρισης.
Με βάση τα ανωτέρω ζητούσε να υποχρεωθεί το καθένα από τα μέλη της τότε διοίκησης να του καταβάλλουν σε ολόκληρο ο καθένας το ποσό των 30.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Η τότε Διοίκηση της Ένωσης απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Γ. Μιχαλόπουλου ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσής της δεν είναι συκοφαντικό, ούτε εξυβριστικό και ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση από πλευράς Διοίκησης, το αυστηρό ύφος της ανακοίνωσης έγινε στα πλαίσια νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης για να προασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων δημοσιογράφων στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όταν διαπιστώθηκε ότι θίγονται από τις ενέργειες του Γ. Μιχαλόπουλου.
Επίσης η ανακοίνωση είχε ως στόχο να ενημερώσει για το θέμα τους τρίτους και την τοπική κοινωνία της Λάρισας στην οποία η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» έχει μεγάλη κυκλοφορία.
Το Δικαστήριο, τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο βαθμό (Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας αρ.απ.118/2018 και Τριμελές Εφετείο Λάρισας αρ.απ.127/2020) δέχτηκε ότι η ανακοίνωση της Ένωσης δεν περιλαμβάνει ψευδή γεγονότα για το πρόσωπο του κ. Γ. Μιχαλόπουλου αλλά μόνο αξιολογικές κρίσεις, οι οποίες δεν προσβάλλουν, ούτε αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση και έγιναν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον στο πλαίσιο νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης, δικαιώνοντας πλήρως την Ένωση Συντακτών αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς της και απορρίπτοντας την αγωγή και την έφεση του κ. Γ. Μιχαλόπουλου.
Στον δικαστικό της αγώνα η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ είχε τη συμπαράσταση απ’ όλες τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Επικουρικά Ταμεία στον χώρο του Τύπου, (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΗΠΤ-Θ, ΕΤΙΤΒΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ), από τα Εργατικά Κέντρα της Θεσσαλίας και ειδικά του τέως Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσο Τσιαπλέ, καθώς και από πολλούς άλλους επώνυμους και ανώνυμους φίλους της. Τους ευχαριστεί θερμά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Ελλάδας και Εύβοιας, εκπροσώπησαν στις δίκες ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ κ. Νίκος Πατσιαντάς και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) κ. Στρατής Μαυραγάνης.