ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Μόσιαλος για το εμβόλιο της Pfizer: Αν μου πουν να το κάνω αύριο, θα το κάνω

Δεν ξέρουμε πόσο θα μας προστατεύει το εμβόλιο», τόνισε ο καθηγητής του LSE για το εμβόλιο - Τι δηλώνει για το ποσοστό της ανοσίας που θα επιτευχθεί
Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Ηλίας Μόσιαλος με τα αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics,.. μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, τόνισε τα εξής:
«Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».
«Αυτό που ξέρουμε από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους ξέρουμε ότι σε κάποια αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο, σε άλλα έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει. Το αδύναμο σημείο του ιού είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα. Θα φτάσουμε σε ένα 48% ανοσίας στην κοινότητα»
«Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.
«Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δεν θα πάρει έγκριση αν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνει. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα από την προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από κορωνοϊό. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί», εξήγησε ο ίδιος.

Πότε θα αρχίσει να φθίνει ο κορωνοϊός

«Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Εγώ σας λέω ότι θα είναι 80% και θα το κάνει το 60% του πληθυσμού. Θα φτάσουμε σε ένα 48% ανοσίας στην κοινότητα. Σε αυτό όμως θα προστεθεί και η ανοσία όσων έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό μέσω φυσικής μόλυνσης. Η εκτίμηση η δική μου είναι ένα 10% του πληθυσμού ίσως και παραπάνω, ίσως και παραπάνω, θα το περάσει τη νόσο και θα αποκτήσει αντισώματα. Άρα πάλι έτσι θα φτάσουμε σε ένα 60%», υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε όμως ότι και με 60% δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό: «Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το τείχος για να αρχίσει να φθίνει η νόσος».
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους. Αν μου πουν να το κάνω αύριο θα το κάνω και αύριο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες ότι μπορεί να το επιβάλλει το κράτος. Κάνω έκκληση στην επιστημονική κοινότητα να είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουν και οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων να ακολουθήσουν», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.