ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

H σύλληψη του Προτασέβιτς και η υποκρισία της ΕΕ


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου γράφει στο fb για όσα ακούγονται και γράφονται για τη σύλληψη του 26χρονου μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς από το καθεστώς της.. Λευκορωσίας:
Πολλά γράφονται και ακούγονται για τη σύλληψη του 26χρονου μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς από το καθεστώς της Λευκορωσίας. Για το ακροδεξιό, φιλοναζιστικό ποιόν του εν λόγω προσώπου παραθέτουμε τα στοιχεία που αντλήσαμε από την ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένη με την ελευθερία της πληροφόρησης (Freedom of Information Act Request).
Κάποιες αναγκαίες διευκρινίσεις:
1) Το ποιόν του μπλόγκερ- δημοσιογράφου δεν δικαιολογεί στο ελάχιστο ούτε την γκαγκστερική απαγωγή αεροσκάφους από το καθεστώς της Λευκορωσίας, ούτε τη σύλληψη του Προτασέβιτς.
2) Πολύ περισσότερο που τον συνέλαβαν όχι για τις όποιες παραστρατιωτικές δραστηριότητές του στο πλευρό ακροδεξιών και φιλοναζί κατά το παρελθόν, αλλά για τη δράση του υπέρ του αντιπολιτευτικού κινήματος κατά του απολυταρχικού καθεστώτος του Μινσκ.
3) Μάλιστα, την περίοδο της κρίσης του Μεϊντάν, της Κριμαίας και του Ντονμπάς στην Ουκρανία, το 2013- 2014, ο Λουκασένκο άφηνε τους δικούς του ακροδεξιούς να πηγαίνουν να βγάλουν το άχτι τους κατά της Ρωσίας στη γειτονική χώρα, εκτονώνοντας προσωρινά την πίεση εναντίον του, στο εσωτερικό της Λευκορωσίας.
4) Εκείνο που είναι εξοργιστικό, είναι η υποκρισία της ΕΕ. Το 2014 ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στον Λουκασένκο για προηγούμενη περίπτωση εκλογικής νοθείας, εν είδει ανταμοιβής για το γεγονός ότι στο ουκρανικό τήρησε ουδετερότητα και δεν πήρε το μέρος της Ρωσίας. Μέρος της ανταμοιβής ήταν και το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίας που συνομολόγησαν Ρώσοι, Ουκρανοί, Γάλλοι και Γερμανοί υπογράφτηκαν στο Μινσκ, προσφέροντας διεθνή αναγνώριση και ξέπλυμα στον Λουκασένκο. Σήμερα, που πηγαίνει αναγκαστικά με τον Πούτιν γιατί δεν έχει πού αλλού να στηριχτεί, οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν ότι είναι δικτάτορας.