ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

H σφαγή στην Κάνδανο το 1941 στην «Αφύλαχτη Διάβαση»


Το Πρώτο Πρόγραμμα, 80 χρόνια μετά τον αφανισμό της Κανδάνου από τους ναζί κατακτητές, στις 4 Ιουνίου 1941, παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το χρονικό της σφαγής..Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, από 15:00 έως 16:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».
Η Κάνδανος είναι η πρώτη και μοναδική περίπτωση όπου οι σφαγείς των 180 κατοίκων της αναγνωρίζουν το έγκλημά τους και το προπαγανδίζουν για λόγους παραδειγματισμού με δύο πινακίδες που θα τοποθετήσουν στις εισόδους του χωριού, στον δρόμο από Χανιά και στον δρόμο από Παλαιόχωρα.
Το 1943 οι ναζί θα τοποθετήσουν και μία τρίτη μαρμάρινη πλάκα που θα γράφει τις εξής φράσεις: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών».
Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος ο Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Θα ακουστούν πρωτογενείς προφορικές μαρτυρίες επιζώντων.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης