ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Δημοσιογράφοι και μπλόγκερ...


*
Τα γεγονότα είναι πάνω κάτω γνωστά: Η πτήση της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους έφυγε από το Ελευθέριος Βενιζέλος και όταν το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο.. της Λευκορωσίας και λίγο πριν μπει σε εκείνον της Λιθουανίας, δόθηκε εντολή στο προσωπικό να προσγειωθεί στο Μινσκ, καθώς υπήρχε ενημέρωση για ύπαρξη εκρηκτικών μέσα στο Boeing.

Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αστυνομικοί επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον Ρομάν Προτάσεβις, δημοσιογράφο και μπλόγκερ και έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Προτάσεβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, που είχε συμμετάσχει στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών.

* Πάμε όμως να δούμε και την κατάσταση της δημοσιογραφίας στη Λευκορωσία, όπως την αποκρυπτογράφησαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF για τους φίλους).
Στην ετήσια αναφορά τους λοιπόν για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, που δόθηκε πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα, γράφουν:
Η Λευκορωσία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα της Ευρώπης όσον αφορά  στο προσωπικό των επιχειρήσεων ΜΜΕ.
Οι δημοσιογράφοι και οι μπλόγκερ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, δέχονται απειλές, πέφτουν θύματα βίας και συχνά πυκνά συλλαμβάνονται. Υπάρχουν προβλήματα με το ίντερνετ και κορυφαίες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μπλοκάρονται. Ο έντυπος Τύπος λογοκρίνεται και η πρόσβαση στην πληροφόρηση περιορίζεται.
Από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου και εντεύθεν, τα ολιγάριθμα ανεξάρτητα media ταλαιπωρούνται από την αστυνομία που προσπαθεί να περιορίσει την κάλυψη των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων. Οι πιέσεις, τα πρόστιμα και ο εξαναγκασμός σε αυτοεξορία υπήρχαν και πριν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη έκταση. Οι έφοδοι της αστυνομίας και οι διώξεις είναι πλέον πολύ πιο συχνές και οι ποινές φυλάκισης πολύ μεγαλύτερες.
Παρά τους κινδύνους και την διαρκώς ογκούμενη κυβερνητική προπαγάνδα στα κυβερνητικά «μέσα», θαρραλέοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να καλύπτουν τις εξελίξεις.

* Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία βρέθηκε φέτος στην 158η θέση του World Press Freedom Index που συνέταξαν οι RSF, σε σύνολο 180 χωρών. Πέρυσι, κατείχε την 153η θέση. 

Χρήστος Ξανθάκης / medioΠΙΛΑΦΟ, newpost