ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Εξοντωτικές αγωγές κατά δημοσιογράφων από πολιτικούς


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη βιομηχανία των αγωγών, που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν δραματικά, από ενέργειες πολιτικών προσώπων που καταφεύγουν σε.. εξοντωτικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, που σκοπό έχουν την πλήρη οικονομική εξαθλίωσή τους. Τελευταία κρούσματα οι αγωγές κατά των συναδέλφων της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και του site «aftodioikisi.gr».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, που μοναδικό σκοπό έχει να πλήξει την ελευθερία του Τύπου.
Τονίζουμε, ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων.
Η ΕΣΗΕΑ συμμετείχε μέσω της ΕΟΔ στις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του φαινομένου SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation-Ένδικα μέσα με στόχο να πλήξουν τη δημόσια συμμετοχή) καθώς η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς.