ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το πρακτορείο διανομής και «Η Εφημερίδα των Συντακτών»


Με αφορμή ορισμένα σχόλια που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξέτασε το ζήτημα του Πρακτορείου Διανομής Τύπου «Αργος», η.. «Εφημερίδα των Συντακτών» ξεκαθαρίζει ότι η θέση της συνεταιριστικής εφημερίδας μας υπήρξε πάντα κρυστάλλινη και βασίζεται στις ίδιες σταθερές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της από το πρώτο φύλλο.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, υποστηρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός στον χώρο του Τύπου, αν δεν εξασφαλίζεται ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός στον τομέα της διακίνησης και κυρίως αν δεν αποφεύγεται η μονοπωλιακού τύπου δημιουργία συγκροτημάτων, στα οποία διαπλέκονται οι διακινητές και οι εκδότες, κατά τρόπο που δημιουργούνται εξόφθαλμες ανισότητες μεταξύ των εκδοτικών επιχειρήσεων.
Από τη στιγμή που κατέρρευσε το σύστημα των δύο πρακτορείων Τύπου και παρέμεινε ως μοναδικός διακινητής εντύπων το «Αργος», κατέστη ολοφάνερη η στρέβλωση αυτή, γεγονός που επιδεινώθηκε από το ότι ο αρχικός μεγαλομέτοχος του πρακτορείου αυτού υπήρξε ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης ενός από τα ισχυρότερα εκδοτικά και ραδιοτηλεοπτικά συγκροτήματα, ενώ ο ίδιος στηρίζεται σε μεγάλες επιχειρήσεις άλλων κλάδων.
Οι τυπικές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πρακτορείου δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος. Και βέβαια οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν οδηγήσει το ζήτημα σε απόλυτο αδιέξοδο, εφόσον παραβιάζουν κάθε κανονισμό και οδηγία των αρμόδιων θεσμών της Ε.Ε. Προηγήθηκε η αποκαθήλωση μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η αντικατάστασή τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος αυτού του μονοπωλίου. Ακολούθησε συμπληρωματικά και η σκανδαλώδης χρηματοδότηση των «ημετέρων», με το πρόσχημα της πανδημίας, μέσω της περιβόητης «Λίστας Πέτσα».
Αυτό που ειπώθηκε από τον εκπρόσωπό μας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πολύ απλά ότι σεβόμαστε τη σύμβαση που έχει συνάψει η εταιρεία που εκδίδει την «Εφ.Συν.» με το πρακτορείο διακίνησης. Αλλά έτσι κάνουν όλες οι επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει καθόλου ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τον μονοπωλιακό τρόπο που έχει επικρατήσει στη διακίνηση των εντύπων, καθώς και από τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει με την ευλογία της σημερινής Επιτροπής Ανταγωνισμού ένας από τους ανταγωνιστές μας.
Για τους καλοπροαίρετους αναγνώστες μας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία:

■ Η συνεργασία μας με την «Αργος Α.Ε.» ξεκίνησε με ιδιωτικό συμφωνητικό στις 8.8.2017.

■ Από τον Απρίλιο του 2018 ακολούθησαν διαδοχικές καταγγελίες και έγγραφες και προφορικές παραστάσεις μας προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το υπουργείο Ανάπτυξης για τις συνθήκες διανομής Τύπου με τις οποίες διατυπώναμε τις ενστάσεις μας για τη μονοπωλιακή διανομή του Τύπου από την «Αργος Α.Ε.» και την προσπάθειά της να επιβάλει μονομερώς αλλαγή των όρων της εν γένει συνεργασίας, που συνέβαλαν στη λήψη μέτρων κατά της «Αργος Α.Ε.» από την (προηγούμενη) Επιτροπή Ανταγωνισμού.

■ Με την από 4.1.2020 επιστολή μας προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέραμε το ποσό της οφειλής της «Αργος Α.Ε.» προς την εταιρεία μας, καθώς και το ότι υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των εκκαθαρίσεων, με αποτέλεσμα «να οδηγούμαστε σε ασφυξία, αφού η εταιρεία μας στηρίζεται αποκλειστικά στα έσοδα από τις πωλήσεις των φύλλων».

■ Στις 24.2.2020 υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ιδιωτικό συμφωνητικό με την «Αργος Α.Ε.» για τον διακανονισμό των οφειλών τους.

■ Στις 12.3.2020 απαντήσαμε στα ερωτήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πληρωμές της Αργος Α.Ε. προς την εταιρεία μας που αφορούν τις εκκαθαρίσεις των πωλήσεων της εφημερίδας μας» και ότι «υπάρχει θέμα με το δελτίο κυκλοφορίας και τις χρεώσεις. Για τις χρεώσεις ελπίζουμε με τη νέα εμπορική πολιτική η ΑΡΓΟΣ Α.Ε. θα τηρήσει τη δέσμευσή της για ίση μεταχείριση. Οσον αφορά το δελτίο κυκλοφορίας δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μας επαρκείς διαδικασίες επιβεβαίωσης των παρεχομένων στοιχείων».

■ Στις 19.5.2020 η εταιρεία δήλωσε προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι «η μακριά διαπραγμάτευση με την Αργος Α.Ε. υπήρξε σε αρκετές φάσεις της δύσκολη και η έκβασή της ήταν αποτέλεσμα των υφισταμένων ισορροπιών και συνθηκών».

■ Στις 23.6.2020 κάναμε επίσημη παρέμβαση προς την κυβέρνηση για τη «Λίστα Πέτσα», ζητώντας τα στοιχεία και τα κριτήρια.

■ Στις 30.11.2020 προχωρήσαμε σε καταγγελία προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τη «Λίστα Πέτσα» που συνιστά κρατική ενίσχυση, η οποία επηρεάζει τον ανταγωνισμό στον Τύπο.

■ Στις 2.12.2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς ενημέρωσε για την προώθηση της καταγγελίας.

■ Στις 3.12.2020 η καταγγελία κατά της ελληνικής κυβέρνησης κοινοποιήθηκε στον Φερνάντο Λόπες, πρόεδρο της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Civil Liberties, Justice and Home Affairs).

■ Στις 8.12.2020 μας απάντησε ο ίδιος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ανάγκη τα κράτη-μέλη να σέβονται πλήρως τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., όταν παρέχουν υποστήριξη σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης», και μας ζήτησε να τον ενημερώσουμε για την αντίδραση των άλλων θεσμών (στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες) για τη διαμαρτυρία μας.

Ας μη σπεύδουν, λοιπόν, οι καλοθελητές «άσπονδοι φίλοι» μας να βγάλουν «είδηση» εκεί όπου δεν υπάρχει. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις της εφημερίδας μας ή να σπείρουν ζιζάνια. Οι προσπάθειές τους θα καταρρεύσουν, όπως και όλες οι προηγούμενες. Οσο και αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν, για την εφημερίδα αυτή ισχύει πάντοτε ότι «μοναδικοί εργοδότες είναι οι αναγνώστες μας».

«Η Εφημερίδα των Συντακτών»