ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

«Τούτοι οι μπάτσοι που ‘ρθαν τώρα»: Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα


Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» συμπράττει για ακόμη μία φορά με την εκπομπή «Λαϊκοί δρόμοι» και παρουσιάζουν το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Τούτοι οι μπάτσοι που ‘ρθαν τώρα». Με αφορμή το συγκεκριμένο ρεμπέτικο τραγούδι που ηχογραφήθηκε τη δεκαετία του 1920, το ντοκιμαντέρ.. διερευνά πώς βιώνουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας οι ρεμπέτες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στις παρυφές του κοινωνικού περιθωρίου.Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, 12 με 1 το μεσημέρι.
Περιστατικά αστυνομικής βίας ή κατάχρησης εξουσίας καταγράφονται και αποτυπώνονται συχνά στη λαϊκή μουσική κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και γίνονται τραγούδι στα χείλη των αδικημένων και όσων βρίσκονται ή αισθάνονται πως βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Είναι η εποχή που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η προσφυγική εγκατάσταση, οι παραγκουπόλεις είναι ακόμη εδώ και το περιπλανώμενο εργατικό δυναμικό αναζητά ένα μεροκάματο στα εργοστάσια. Τραγούδια του Μάρκου, του Κηρομύτη, του Μπάτη ή του Γιοβάν Τσαούς γίνονται η ανάσα και το παράπονο των αδικημένων.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν οι Δημήτρης Μυστακίδης και Γιώργος Μακρής.
Παίζουν ζωντανά ο Νικόλας Μαύρος με το μπουζούκι του από τον Πειραιά και ο Ali Fuat Aydin με το ούτι του από την Κωνσταντινούπολη.
Ακούγονται οι προφορικές μαρτυρίες των: Στελλάκη Περπινιάδη, Μιχάλη Γενίτσαρη, Στέλιου Κηρομύτη και Μπαγιαντέρα.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης-Έλενα Φλαηρέα