ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Διπλή μάσκα συστήνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ


Καμπανάκι για την αποτελεσματικότητα της απλής υφασμάτινης μάσκας κρούουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ μετά την ανακάλυψη των εξαιρετικά μεταδιδόμενων μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.. στη χώρα. Ειδικότερα, συμβουλεύουν τους πολίτες να «αναβαθμίσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες που αποτελούσαν ασπίδα στη διάρκεια της πανδημίας.
Η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει εύκολα φορώντας απλά μια δεύτερη μάσκα πάνω από την πρώτη ή ακόμα καλύτερα βάζοντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήρθε η στιγμή να αγοράσουμε τις μάσκες υψηλής ποιότητας KN95 ή N95 τις οποίες οι αξιωματούχοι έχουν αποθαρρύνει τους πολίτες να αγοράσουν, ελπίζοντας να δημιουργήσουν αρκετά αποθέματα για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Washington Post» οι ΗΠΑ υστερούν στον τομέα αυτό συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου.
«Η ύπαρξη πιο μεταδοτικών ιών τονίζει την ανάγκη να κάνουμε όχι απαραίτητα περισσότερα αλλά καλύτερα πράγματα», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συγκεκριμένα, ο Φρίντεν καλεί τον κόσμο να φορά μάσκες υψηλότερης ποιότητας. Αναγνωρίζει την ίδια στιγμή ότι αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, κι ότι το κλειδί είναι να μοιραστούμε αυτό που γνωρίζουμε όταν το γνωρίζουμε και να είμαστε ειλικρινείς για όσα δεν γνωρίζουμε».
Ο Άντονι Φάουτσι σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του δήλωσε ότι «είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές».
Την άποψη των ειδικών ωστόσο, για νέες συνήθειες σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, δεν φαίνεται να ασπάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την οδηγία του για τις μάσκες ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος» και να αποφύγουν χειρουργικές μάσκες που προορίζονται για υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης μάσκας ως μια στρατηγική για να μπει τέλος στην πανδημία σε αεροπλάνα, αεροδρόμια και όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ωστόσο δεν έχει ζητήσει να δοθεί εντολή για χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών ή για μαζική παραγωγή μασκών υψηλής ποιότητας.
Ούτε το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων), ούτε ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

Πηγή kathimerini.gr