ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ηλίας Μόσιαλος: Η Κομισιόν άργησε να κάνει παραγγελίες


Αργοπορία στις παραγγελίες των εμβολίων χρεώνει στην Ε.Ε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εταιρία κάνει παζάρια με αγοραστές εκτός ΕΕ, αλλά μπορεί να.. απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές της AstraZeneca ή κάποιας άλλης εταιρίας με τρίτες χώρες, χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια», είπε μιλώντας στο MEGA και πρόσθεσε:
«Αλλά θέλω να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε. Οι Αμερικανοί έκαναν τα συμβόλαια τους από το καλοκαίρι, και πολλές άλλες χώρες. Η εταιρία λέει ότι το πρόβλημα δεν θα υπάρχει μετά το πρώτο τρίμηνο παραγωγής εμβολίων. Να μην ξεχνάμε και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορούσε τους Άγγλους όταν έδωσαν έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer την 1η Δεκεμβρίου, ότι το δίνουν με ελλιπή στοιχεία. Καθυστέρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου να δώσει έγκριση σε αυτό το εμβόλιο, και μετά αύξησαν την παραγγελία που είχαν από την Pfizer», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.
«Άλλοι έκαναν τις παραγγελίες τους νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να είχε φροντίσει να κλείσει τις προαγορές. Ήδη είδαμε ότι η Pfizer συνεννοήθηκε με άλλη εταιρία για να παράξει 100 εκατ. δόσεις», συνέχισε ο κ. Μόσιαλος.
«Όλες οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας γίνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ποσότητες των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένες και δεσμευμένες. Το λογικό θα ήταν να υπάρχουν πιέσεις έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε συνεργασία και με άλλες εταιρίες», σημείωσε ο ίδιος.
«Σε ό,τι μας αφορά ως χώρα, δεν είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται τα πράγματα. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιασμένους 1,2 εκατ. Έλληνες. Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού μας, και περίπου 1 εκατ. αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Περίπου δηλαδή το 40-45% των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Αν η AstraZeneca δεν έχει πρόβλημα μετά το πρώτο τρίμηνο θα ενισχυθούν οι εμβολιασμοί. Στο χειρότερο σενάριο μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καλυφθεί όλοι οι ευάλωτοι, στο καλό σενάριο θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε καταστροφικό σενάριο», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.