ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Καταγγελία δημοσιογράφων ΕΡΤ: Βουλιάζει το κεντρικό δελτίο


Την ώρα που η δημοσκόπηση της Marc κάνει λόγο για ολική επανεκκίνηση της ΕΡΤ (EΔΩ), δημοσιογράφοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, το κεντρικό δελτιο ειδήσεων της ΕΡΤ1 «βουλιάζει»..Οπως υποστηρίζουν σε επιστολή που μας έστειλαν οι "Δημοσιογράφοι για μια διαφορετική ΕΡΤ", «κάθε μήνας είναι χειρότερος σε νούμερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αλλά και τις προηγούμενες. Την ίδια στιγμή, όπως λένε, οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης πανηγυρίζουν για δήθεν ρεκόρ στην τηλεθέαση αλλά δυστυχώς τα επίσημα νούμερα της Nielsen είναι αποκαρδιωτικά. Το κεντρικό δελτίο των 21:00, η ναυαρχίδα της ενημέρωσης, πάει κάθε μήνα και χειρότερα. Από 6,8% πέρσι το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τη Nielsen, έπεσε στο 5,4%. Δηλαδή σχεδόν μιάμιση μονάδα κάτω».
Οι "Δημοσιογράφοι για μια διαφορετική ΕΡΤ" παραθέτουν και αναλυτικά νούμερα:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 (έως 24/1) Μ. Ο. 281.658 τηλεθεατές, ποσοστό 5,4%
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020 (έως 31/1) Μ. Ο. 302.391 τηλεθεατές, ποσοστό 6,8%
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 (έως 24/1) Μ. Ο. 306.875 τηλεθεατές, ποσοστό 6,7%
Και για να μην θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός, ιδού η ανάλογη εικόνα και για τον Δεκέμβριο: 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 ποσοστό 5,2%
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ποσοστό 5,8% 
Οι "Δημοσιογράφοι για μια διαφορετική ΕΡΤ" στην επιστολή τους αναφέρουν ακόμη:
«Και όλα αυτά, όταν, για πρώτη φορά στα χρονικά της η ΕΡΤ έχει τόσο κόσμο στον τομέα των ειδήσεων. Στην Αγία Παρασκευή έχει μαζευτεί τόσος κόσμος που δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο για όλους. Στις ομάδες προετοιμασίας των δελτίων - on παρουσιαστή, παραγωγή βίντεο, γραφικά, κάρτες κλπ είναι τόσοι πολλοί που μπλέκουν τα πόδια τους!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κεντρικό δελτίο των 21:00 έχει 6 (ολογράφως ΕΞΙ) αρχισυντάκτες! Αν επιμερίσεις το ποσοστό του κεντρικού δελτίου, δεν αντιστοιχεί ούτε 1% στον καθένα.
Και το σημαντικότερο: Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η ΕΡΤ, η διεύθυνση προγράμματος, κατάφερε να δίνει στις ειδήσεις ένα αξιοθαύμαστο για τα δεδομένα της, lead in. Η σειρά «Χαιρέτα μου τον πλάτανο», που προηγείται, δίνει στο κεντρικό δελτίο 8-9% μέσο όρο κάθε μέρα κι αυτό το πάει στο μισό και κάτω. Εως και πέρσι το κεντρικό δελτίο έπαιρνε τηλεθέαση 2- 3 ή 4%.
Αυτά σε ότι αφορά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, καθώς όπως κυκλοφορεί έρχονται αλλαγές σε πρόσωπα, προφανώς για να επιμεριστούν εκεί οι ευθύνες και όχι στους διοικούντες που έχουν παραγκωνίσει τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, δίνοντας πρώτο ρόλο στα πρόσωπα που έφεραν απ έξω - θα πούμε άλλη φορά με ποιές διαδικασίες - ώστε να στήνουν ένα δελτίο λαΐκο-τίποτα κατ αντιγραφή του Alpha στη χειρότερη εκδοχή του».

Οι "Δημοσιογράφοι για μια διαφορετική ΕΡΤ" καταλήγουν στην επιστολή τους:
«Είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων που πιστεύουμε στη δύναμη και τον διαφορετικό ρόλο της ΕΡΤ, γι αυτό θα επανέλθουμε. Γιατί η ΕΡΤ έχει μέλλον κι εμείς θέλουμε να το ζήσουμε αξιοπρεπώς μαζί της».