ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Η Μάρθα Φριντζήλα και η Μαρία Παπαγεωργίου στο «Μουσικό κουτί»


Ένα «Μουσικό κουτί» γεμάτο εκπλήξεις και ήχους είναι η εκπομπή του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη με καλεσμένες τη Μάρθα Φριντζήλα και τη Μαρία Παπαγεωργίου, που μεταδίδει απόψε Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 στις 22:00, η ΕΡΤ1.
Δύο ολόκληρες ώρες με τραγούδια από δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες. Η Μάρθα Φριντζήλα.. τραγουδά «Τι λάθος κάνω» του Νίκου Πορτοκάλογλου, και ξεσηκώνει. Ακολουθεί η Μαρία Παπαγεωργίου ερμηνεύοντας τη μεγάλη επιτυχία του Νίκου Πορτοκάλογλου «Υπάρχει λόγος σοβαρός».
Ακολουθούν και άλλες εκπλήξεις. Συντονιστείτε για να ακούσετε στο Juke Box το διαχρονικό «Εγώ δεν πάω Μέγαρο» της αξέχαστης Ρίτας Σακελλαρίου από την εκρηκτική Μάρθα Φριντζήλα, τη Μαρία Παπαγεωργίου στο «Ξημερώνει» του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και πολλές άλλες υπέροχες διασκευές.
Όσο για τις εκμυστηρεύσεις… η Μάρθα Φριντζήλα ήξερε από μικρή τι θα κάνει όταν μεγαλώσει, ενώ η Μαρία Παπαγεωργίου μιλάει για τη συνάντηση της με τον Μίκη Θεοδωράκη.
Η Mάρθα Φριντζήλα, με απολαυστικό τρόπο διηγείται ιστορίες από τη ζωή της: «Όταν ήμουν μικρή παίζαμε με τις αδελφές μου ένα παιχνίδι. Εγώ έκανα τη Βίκυ Μοσχολιού, η αδερφή μου τη Τζένη Βάνου και η άλλη μου αδελφή την Άννα Βίσση! Από παιδί κατάλαβα ότι θέλω να είμαι εκεί που υπάρχει μουσική, εκεί που υπάρχει ποίηση, εκεί που υπάρχει ζωγραφική. Για μένα όπου υπήρχε τέχνη ένιωθα ότι υπήρχε το σπίτι μου!» λέει και συνεχίζει για τα παιδικά της χρόνια στην Ελευσίνα: «Την Ελευσίνα την αγαπώ και πάντα επιστρέφω! Αν και δεν είχα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, ως παιδί ήμουν πολύ χαρούμενο… Στα δύσκολα με έχει βοηθήσει το χιούμορ. Αυτό που υπήρχε στο σπίτι μου από τον πατέρα μου ήταν ότι θα γίνεις αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένη!». Αν και η συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ήταν το άνοιγμα της στο …ευρύ κοινό, όπως η ίδια λέει, στο δίλημμα του Νίκου Πορτοκάλογλου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου ή Φοίβος Δεληβοριάς, απαντά …χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος: «Φοίβος Δεληβοριάς γιατί είμαστε πιο κοντά».
Η Μαρία Παπαγεωργίου είναι ένα ανήσυχο και πολύπλευρο πλάσμα» όπως χαρακτηριστικά λέει ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Εκτός από μουσικός εμφανίζεται ως περφόρμερ, δημιουργός παιδικών θεατρικών παραστάσεων, συγγραφέας αλλά και δασκάλα φωνητικής. «Το πρώτο τραγούδι που με χτύπησε κατακούτελα ήταν το «Για να σε εκδικηθώ» του Λάκη Παπαδόπουλου… Θυμάμαι να ρωτάω τη μαμά μου, τι σημαίνει η λέξη μισούσα, γιατί δεν ήξερα…» λέει η ταλαντούχα τραγουδοποιός που θεωρεί μεγάλο σταθμό στην καριέρα της, αλλά και στη ζωή της τη συνάντησή της με τον Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία του δίσκου «Αλληλογραφία»: «Πέρα από τον δίσκο πηγαίναμε στο σπίτι του και κάναμε ακροάσεις εκεί μας έλεγε πολλές ιστορίες για την Κατοχή, τον πόλεμο, τη ζωή του… Πράγματα αδιανόητα για μένα που όσα βιβλία και να διάβαζα για την Ελληνική Ιστορία δεν θα τα μάθαινα ποτέ». Το 2016 αποφασίζει να γράψει για τις κρίσεις πανικού που την ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυκλοφορεί το βιβλίο της «Μια Χαραμάδα Πανικού». «Το «Μια χαραμάδα πανικού» είναι μια χαραμάδα ελπίδας για μένα γιατί γιατρεύτηκα μέσα από αυτή την έκδοση…». Και στο δίλημμα που της τίθεται «κιθάρα ή τραγούδι απαντά ξεκάθαρα «…δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την κιθάρα μου».

Στο ανατρεπτικό Jukebox, της εκπομπής η εκρηκτική Μάρθα Φριντζήλα ερμηνεύει το «Εγώ δεν πάω Μέγαρο» της Ρίτας Σακελλαρίου και ξεσηκώνει το κοινό με την υπέροχη διασκευή του «Daddy Lolο», ενώ η ιδιαίτερη φωνή της Μαρίας Παπαγεωργίου μάς ταξιδεύει στον «Κηπουρό» του Παύλου Παυλίδη στο «Ξημερώνει» του Μίκη Θεοδωράκη, στις «Μοναχικές Γιαγιάδες» της Ελένης Βιτάλη και φυσικά οι διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια από την μπάντα της εκπομπής δεν σταματούν ποτέ…