ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Πώς φτάσαμε στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την αγωγή σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο

Τι καταγγέλλει η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος 

Η αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντικά δημοσιεύματα απασχόλησε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει την «έντονη διαμαρτυρία.. για τις αγωγές πολιτικών κατά δημοσιογράφων» (δείτε ΕΔΩ). Ωστόσο η παράταξη Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος καταγγέλλει υποταγή σε πολιτικάντικα και μικροκομματικά παιχνίδια. "Η επίκληση της πάγιας θέσης για «κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81» δεν μπορεί να μετατρέπεται σε φύλλο συκής για τη στήριξη ακόμη και ενός εκδότη και για την υιοθέτηση οιονδήποτε ισχυρισμών που βαφτίζονται «ρεπορτάζ»" αναφέρει χαρακτηριστικά η «Συσπείρωση». 
Η παράταξη αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση και συνδέει την ανακοίνωση στήριξης με την αφωνία στο θέμα των νέων κατασταλτικών μέτρων για τις διαδηλώσεις καθώς και τα κυβερνητικά δώρα στους καναλάρχες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Συσπείρωσης»:
Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος εκφράζει την αντίθεσή της στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, προϊόν μιας συγκυριακής και ευκαιριακής πλειοψηφίας, με αφορμή τις αγωγές του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σε μια στιγμή που ο δημοσιογραφικός κλάδος και η αξιοπιστία της ενημέρωσης απειλούνται από τις μεθοδεύσεις Χρυσοχοΐδη και από τα σχέδια για νέα δώρα στους καναλάρχες, η υποταγή σε πολιτικάντικα και μικροκομματικά παιχνίδια βάλλει ευθέως κατά της ενότητάς του και δυναμιτίζει την προοπτική των αγωνιστικών διεκδικήσεών του.
Η ΕΣΗΕΑ που υπερασπίστηκε την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών απέναντι στον αυταρχικό κατήφορο Χρυσοχοΐδη και κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να καταγράψει μια σημαντική φιλεργατική νίκη για τις επιχειρήσεις σε ειδική διαχείριση καθώς εξασφάλισε την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στο δάσος της τοξικής μονομέρειας που στερεί πλέον τον δημόσιο λόγο ακόμη και από τα «προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα», να κάνει ότι δεν βλέπει το κουρέλιασμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, διευκολύνοντας έτσι τα σχέδια της διαπλοκής. Η επίκληση της πάγιας θέσης για «κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81» δεν μπορεί να μετατρέπεται σε φύλλο συκής για τη στήριξη ακόμη και ενός εκδότη και για την υιοθέτηση οιονδήποτε ισχυρισμών που βαφτίζονται «ρεπορτάζ».
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε επιλογές που ρίχνουν νερό στο μύλο του επικοινωνιακού παιχνιδιού της κυβέρνησης, με αφορμή τις αγωγές Τσίπρα, προκειμένου να καλυφθούν τα δώρα στους καναλάρχες, η καταπάτηση ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, αλλά και των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους με πολιτικές που ρημάζουν τη ζωή τους και ευτελίζουν τους θεσμούς.
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος παραμένει σταθερή στη θέση της να απέχει η ΕΣΗΕΑ από εμπλοκή σε μικροπολιτικά παιχνίδια ώστε η κρίση αξιοπιστίας των ΜΜΕ να μην μετατραπεί σε κρίση των ανθρώπων της Ενημέρωσης."
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ανακοίνωση δεν ψήφισαν η Δημοσιογραφική Συνεργασία και η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.

ΥΓ Ο Κ. Βαξεβάνης σχολίασε στο fb την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: Το Documento και οι δημοσιογράφοι του έχουμε σχεδόν 80 αγωγές και μηνύσεις από πολιτικούς (Σαμαράς, οικογένεια Μητσοτάκη, Αδωνης Γεωργιάδης, Αθανασίου, Αυγενακης). Περιμένουμε ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ για βιομηχανία αγωγών και προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων. Όχι;